e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Γιούνκερ: Ακατανόητη η υποβάθμιση της Ελλάδας

«Παράλογη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s και συμπλήρωσε ότι «οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο».





«Δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε αυτή η νέα υποβάθμιση», δήλωσε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο. Ερμηνεύουν με εσφαλμένο τρόπο τις αποφάσεις που ελήφθησαν».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε πως η Ελλάδα συμμορφώθηκε με αυστηρού όρους εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της για να λάβει την βοήθεια του μηχανισμού στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ

«Αυτές οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας δεν είναι, σε καθεμιά περίπτωση, κατανοητές και ορθολογικές», τόνισε και εξέφρασε την άποψη ότι «οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενεργούν μερικές φορές με παράλογο τρόπο».

Ο Γιούνκερ σημείωσε επίσης πως είναι δύσκολο να βρεθεί "η σωστή ισορροπία" ανάμεσα στον αγώνα κατά της υπερβολικής αύξησης του δημοσίου χρέους και την ανάγκη να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της ανάπτυξης.

«Τα βασικά δεδομένα μας είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερα απ' αυτά των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι το χρέος και τα δημόσια ελλείμματα στην Ευρώπη είναι λιγότερο υψηλά απ' ό,τι σ' αυτές τις δύο χώρες.


«Όμως εμείς είμαστε ο στόχος των χρηματοπιστωτικών αγορών επειδή υπήρξαμε ανίκανοι να (...) μειώσουμε τις ανισορροπίες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, στους κόλπους των οποίων η δημοσιονομική κατάσταση των χωρών ποικίλλει πολύ», κατέληξε.



Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο