e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Eνισχύσεις 190 εκατ. ευρώ για την Ψηφιακή Σύγκλιση

Eνισχύσεις ύψους 190 εκατ. ευρώ για φέτος σε επιχειρήσεις από το χώρο του εμπορίου, της Πληροφορικής, εκδοτικούς οίκους και μέσα ενημέρωσης προβλέπει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΠΑΝ. Παράλληλα προχωρούν προγράμματα για το Δημόσιο Τομέα με στόχο την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, νέων υποδομών κ.λπ.


Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ποσοστό απορρόφησης κοινοτικών πόρων από το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρελήφθη στο 0,24% μόλις, και βρίσκεται τώρα στο 2,4%.

Πιο αναλυτικά, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, το ένα τρίτο (500 εκατ.) θα διατεθούν στον ιδιωτικό τομέα και το 1 δισ. στο Δημόσιο.

Τα προγράμματα του 2010 που απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο και οι προτάσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται το Σεπτέμβριο. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

-Στήριξη λιανεμπορίου: Απευθύνεται σε εμπορικές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και διαφόρων κλάδων και θα επιδοτεί επενδύσεις για προσέλκυση πελατών (π.χ. ψηφιακό μάρκετινγκ, επικοινωνία) και για αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων (μείωση κόστους, εξοικονόμηση πόρων π.χ. με εγκατάσταση ηλεκτρονικής παραγγελιοληψίας, τιμολόγησης κλπ.) Ο προϋπολογισμός είναι 100 εκατ. ευρώ.

-Παραγωγή και διάθεση ψηφιακού περιεχομένου. Απευθύνεται σε εκδοτικούς οίκους και μέσα ενημέρωσης για την ψηφιοποίηση βιβλίων, αρχείων κλπ. Ο προϋπολογισμός είναι 25 εκατ.

-Εγνατία Πληροφορική. Απευθύνεται στις επιχειρήσεις πληροφορικής της Β.Ελλάδας με στόχο την ανάπτυξη δράσεων στα Βαλκάνια. Προϋπολογισμός 15 εκατ. ευρώ.

-Καινοτόμες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις πληροφορικής για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών. Προϋπολογισμός 50 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα του Δημοσίου έχει αποφασιστεί ήδη η ένταξη 47 έργων προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ για τα οποία πρέπει οι αντίστοιχοι φορείς να προχωρήσουν άμεσα, εντός τριμήνου, σε προκηρύξεις. Διαφορετικά η κ. Κατσέλη προειδοποίησε με κίνδυνο απένταξης των έργων. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται εφαρμογές για τα επιμελητήρια, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τον Πολιτισμό, την Εκκλησία, ερευνητικούς φορείς, κλπ.

Υπάρχουν ακόμη ανοιχτές προκηρύξεις ύψους 220 εκατ. ευρώ, πάντα για το Δημόσιο Τομέα που απευθύνονται στα υπουργεία Οικονομικών (για απλοποίηση διαδικασιών), Προστασίας του Πολίτη (πρόληψη φυσικών καταστροφών, διαχείριση κρίσεων, κ.α.), Οικονομίας (ηλεκτρονικές δημόσιες προμήθειες, οργάνωση ΠΔΕ, κ.α.), Δικαιοσύνης (υποστήριξη εκλογικών διαδικασιών, εθνικό ποινικό μητρώο) και Εξωτερικών (προώθηση ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό, υπηρεσίες προς ομογενείς και απόδημους).

Θα ακολουθήσουν προσκλήσεις για άλλα 249 εκατ., για έργα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το Μητρώο Αγροτών (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), την βελτίωση των στρατολογικών υπηρεσιών (υπουργείο Άμυνας), τη δημιουργία αρχαιολογικού κτηματολογίου και εικονικών μουσείων (υπουργείο Πολιτισμού), το ψηφιακό σχολείο (υπουργείο Παιδείας) και την οργάνωση των Δήμων (υπουργείο Εσωτερικών).



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ