Τρίτη 15 Ιουνίου 2010
Γ. Παπανδρέου: Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση από τη Moody΄s
Aδικαιολόγητη χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
Επισήμανε μάλιστα πως η υποβάθμιση σχολιάστηκε αρνητικά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ έκανε εκ νέου αναφορά στη συζήτηση που έχει ανοίξει για «το όλο
θέμα των οίκων αξιολόγησης και με τον τρόπο που αυτοί είναι σε θέση να χειραγωγούν τις εξελίξεις».
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας με ΕΕ και ΔΝΤ τόνισε πως «είμαστε μέσα στους στόχους μας» επισημαίνοντας πως αυτό το γεγονός αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από τη διεθνή κοινότητα και από τις αγορές, αλλά και από ένα μεγάλο μέρος του τραπεζικού συστήματος.
Στο σημείο αυτό απευθυνόμενος στους υπουργούς σημείωσε πως «είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας να μείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των δεσμεύσεών μας, ώστε να έχουμε ομαλή πορεία και του προγράμματος και της εξέλιξής του».
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα στοιχεία, σημειώνοντας πως «τα μέχρι στιγμής στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι, το πρόγραμμα εκτελείται κανονικά, το έλλειμμα έχει μειωθεί 40% και είναι τεράστια η μείωση σε σχέση με το 2009».
Επισήμανε πάντως πως «είμαστε ακόμα στην αρχή» και απέρριψε για άλλη μία φορά «τη φημολογία που εύκολα καλλιεργείται και εντός της χώρας μας, ότι οι πολίτες θα χάσουν τα λεφτά τους, ότι θα χάσουμε το ευρώ [EUR=X] , ότι θα πάμε πίσω στη δραχμή, ότι θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως στο μνημόνιο, εκτός από τα αμεσα δημοσιονομικά μέτρα, περιλαμβάνονται και «μέτρα αλλαγών που εμείς προτείναμε και θέλουμε, είναι ακριβώς μέτρα που φέρνουν την αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα και τα οποία ενσωματώσαμε στη διαπραγμάτευση».
Συνεχίζοντας διευκρίνισε πως «τώρα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν τα αίτια αυτής της αιμορραγίας, όπως η διαφθορά, η σπατάλη, η κακοδιαχείριση, η γραφειοκρατία και η έλλειψη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας».
Υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα αυτών των αλλαγών, τόνισε και πάλι τη σημασία της «ευρύτερης ομοψυχίας και συναίνεσης σε αυτόν τον στόχο».
naftemporiki