Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010
Η κρίση χρέους της ευρωζώνης στο επίκεντρο της G-20
Ασυμφωνία για τις τράπεζες
Η κρίση χρέους από την οποία δοκιμάζονται οι χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και η φορολογία των τραπεζών, είναι στο επίκεντρο της διήμερης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20, που ξεκινά την Παρασκευή στην πόλη Μπουσάν της Ν.Κορέας.
Οι εκπρόσωποι των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά
δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την επιβολή διεθνούς φορολογίας στις τράπεζες, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.
Μιλώντας ενόψει της συνόδου, ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος φρόντισε να επισημάνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται νέες συμφωνίες ή πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας
οικονομίας, που πλήττεται από τις ανησυχίες για την κρίση με τα χρέη στην Ευρωζώνη.
«Αναφορικά με την τρέχουσα κρίση, η G20 είναι πολύ προσεκτικό ως προς τις εξελίξεις και υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει η ΕΕ και το ΔΝΤ για να διορθώσουν το πρόβλημα», σημείωσε ο Σακόνγκ Ιλ, επικεφαλής της προεδρικής επιτροπής για την G20.
Εξάλλου, ο Γιούσεφ Μπούτρος-Γάλι, υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου, ο οποίος είναι και επικεφαλής της επιτροπής χάραξης πολιτικής του ΔΝΤ, δήλωσε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν ξεπεραστεί και εξακολουθεί να υπάρχει ένα ερωτηματικό για τη δυνατότητα της χώρας να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που αξιώνουν ΕΕ και ΔΝΤ.
Σε συνέντευξή του στοReuters , προειδοποίησε ότι μετά τη βοήθεια που έδωσε για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, το ΔΝΤ χρειάζεται σημαντική αύξηση των εσόδων του.
Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, μιλώντας ενόψει του
ταξιδιού στη Ν.Κορέα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διεθνής οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να ξεπεράσει τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη.
«Έχουμε μία μέτρια, αλλά αρκετά στέρεη ανάκαμψη», είπε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
«Η διεθνής οικονομία μπήκε σε αυτή την περίοδο των ανησυχιών για την Ευρώπη με κεκτημένη ταχύτητα και ισχυρότερη ανάπτυξη από αυτή που πολλοί περίμεναν και είμαστε σε ισχυρότερη θέση για να την ξεπεράσουμε», επισήμανε.
Ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, Fed, Μπεν Μπερνάνκι τόνισε την Πέμπτη, σε ομιλία του στη Σεούλ, πως η G20 έχει να διαδραματίσει ένα «βασικό» ρόλο για να εξασφαλισθεί η επιτυχία στις μεταρρυθμίσεις για τη ρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διευθυντική ικανότητα της Ομάδας των 20 θα είναι βασική για να εξασφαλισθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις όχι απλώς θα είναι ισχυρές και αποτελεσματικές, αλλά επίσης θα είναι συντονισμένες και συνεκτικές μεταξύ των χωρών», είπε.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231047323