e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Οργή στην Τουρκία. Στα άκρα οι σχέσεις με Ισραήλ


Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία μπορεί να περιορίσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ «στο χαμηλότερο επίπεδο» μετά την επίθεση Ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, η οποία που στοίχισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους.








Μιλώντας στο δίκτυο ΝΤV, ο Αρίντς είπε ότι η Τουρκία «αξιολογεί εκ νέου τις συμφωνίες της με το Ισραήλ», δήλωση που αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η Τουρκία είναι πιθανό να περιορίσει σημαντικά τις σχέσεις της με το Ισραήλ που υπήρξε κάποτε στενός σύμμαχός της.






Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Τουρκία θα περιορίσει τις σχέσεις της στους τομείς της οικονομίας και της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά ότι η διμερής συνεργασία δεν θα παγώσει εντελώς.






Η Άγκυρα έχει ήδη ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και έχει ακυρώσει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.






Παράλληλα, οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές προχωρούν στη συγκέντρωση μαρτυριών και υλικού που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δίωξη των υπευθύνων για τους θανάτους κατά την ισραηλινή επιδρομή.






Πολλά από τα ευρήματα των ιατροδικαστών και μαρτυρίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην κοινή γνώμη.






Χιλιάδες πολίτες παραβρέθηκαν χθες στις κηδείες οκτώ εκ των νεκρών χθες. Ο νεαρότερος από τους νεκρούς ακτιβιστές, ο 19χρονος Φουρκάν Ντογκάν κηδεύεται σήμερα στην κεντρική Τουρκία.






Καθ’οδόν το Rachel Corrie






Εν τω μεταξύ, ένα άλλο πλοίο, το Rachel Corrie, που έχει ναυλωθεί από ιρλανδική οργάνωση, κατευθύνεται προς τη Λωρίδα της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.






«Το Rachel Corrie συνεχίζει την πορεία του προς τη Γάζα», ανακοίνωσε η Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία Παλαιστίνη, διευκρινίζοντας ότι ήρθε σε επαφή με τους επιβάτες το πρωί.






«Η Τζένι Γκρέιχαμ, μια επιβάτισσα του πλοίου, δήλωσε το πρωί μέσω δορυφορικού τηλεφώνου: 'Βρισκόμαστε περίπου 150 μίλια από τη Γάζα, προχωρούμε γρήγορα και ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στη Γάζα το πρωί του Σαββάτου'», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.






Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει στο πλοίο – το όνομα του οποίου ανήκει σε μία Αμερικανίδα φοιτήτρια που σκοτώθηκε από ισραηλινή μπουλντόζα – να δέσει σε παλαιστινιακό έδαφος. Αντ’αυτού, το Ισραήλ προσφέρθηκε να επιτρέψει τη μεταφορά της βοήθειας από εδάφους, αφού έχει ελέγξει ότι δεν υπάρχουν υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων.






Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διατάξει τις ισραηλινές δυνάμεις να επιδείξουν «προσοχή και ευγένεια» στον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την άφιξη του πλοίου το Σάββατο.
http://www.naftemporiki.gr/