e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ!

Σουβλάκια με ακρίδες, τζιτζίκια σε πικάντικη σάλτσα, κάμπιες τηγανητές και για επιδόρπιο σκορπιοί με σοκολάτα... Το μενού μπορεί να μην ακούγεται πολύ ορεκτικό, αλλά ίσως θα πρέπει να το συνηθίσουμε. Η κατανάλωση εντόμων ως υποκατάστατων του κρέατος ή του ψαριού μελετάται πολύ σοβαρά από ειδικούς του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FΑΟ), με σκοπό να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε τρόφιμα τις επόμενες δεκαετίες. Ο FΑΟ αναμένεται να εκδώσει ως το τέλος του 2010 συστάσεις προς τα μέλη του, ενθαρρύνοντάς τα επισήμως να εισαγάγουν τα έντομα στη διατροφή του πληθυσμού...



Οι υπέρμαχοι της εντομοφαγίας υποστηρίζουν ότι παρουσιάζει πολυάριθμα πλεονεκτήματα. Τα έντομα έχουν μεγάλη διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, λιπίδια, ψευδάργυρο, σίδηρο και βιταμίνες, σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο απ΄ ό,τι μία ανάλογη μερίδα από κρέας η ψάρι.

Παράλληλα η εκτροφή τους παρουσιάζει μεγαλύτερη απόδοση απ΄ ό,τι των παραδοσιακών οικόσιτων ζώων και καθώς χρειάζονται πολύ λιγότερο νερό και σαφώς μικρότερες εκτάσεις για να αναπαραχθούν και να τραφούν, η παραγωγή τους θα έχει σημαντικά μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. « Χρειάζονται 10 κιλά φυτικής ζωοτροφής για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού, ενώ μόλις ένα με δύο κιλά για την παραγωγή ενός κιλού βρώσιμων εντόμων » λέει ο ολλανδός καθηγητής της Εντομολογίας Αρνολντ βαν Χούις.

Με την κτηνοτροφία να απορροφά το 9% των παγκόσμιων αποθεμάτων πόσιμου νερού και να απασχολεί το 70% των καλλιεργήσιμων εδαφών του πλανήτη, ο FΑΟ αναζητεί εναλλακτικές διατροφικές πηγές για τους 9 δισ. κατοίκους που θα έχει η Γη ως το 2050. Τα έντομα, διαθέσιμα σε τεράστιους αριθμούς και με εξαιρετικές δυνατότητες εκτροφής, « θα μπορούσαν να είναι η απάντηση στο ζήτημα της πείνας που μαστίζει πολλές περιοχές του πλανήτη » λέει ο υπεύθυνος του Τμήματος Δασών του FΑΟ Πολ Βαντόμ. Εμπόδιο είναι βέβαια η αποστροφή που καταλαμβάνει τους περισσότερους στη σκέψη ότι θα τραγανίσουν τα πόδια μιας ταραντούλας, ακόμη και αν δεν είναι ωμά. « Στο συλλογικό ασυνείδητο των Δυτικών βρίσκεται βαθιά ριζωμένη μια απόρριψη για την εντομοφαγία » εξηγεί ο γάλλος καθηγητής της Εντομολογίας ΡομάνΓκαρούστ .

Δεν μοιράζονται όλοι οι λαοί την ίδια απέχθεια για τα έντομα. Στην Αφρική, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική περίπου 1.400 είδη βρώσιμων εντόμων βρίσκουν θέση στο τραπέζι: προνύμφες από κολεόπτερα, μυρμήγκια, ακρίδες, χρυσαλλίδες μεταξοσκώληκα, γρύλοι, αράχνες και σκορπιοί περιλαμβάνονται στη διατροφή των κατοίκων στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ταϊλάνδη, στο Μεξικό και στη Νότια Αφρική.

Αλλά η βρώση εντόμων παραμένει ταμπού στις δυτικές κοινωνίες. Είναι « ζήτημα ψυχολογίας » λένε οι ειδικοί, τονίζοντας ότι σιχαινόμαστε τα έντομα αλλά καταναλώνουμε μέλι, σαλιγκάρια ή βατραχοπόδαρα. Ηδη πάντως ορισμένα πολυτελή εστιατόρια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ τολμούν και σερβίρουν «προχωρημένα» γκουρμέ εδέσματα με βάση έντομα, τα οποία γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.