Το σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος εναρμονίζεται με τη νομοθεσία για τα δάση και θεωρεί τη βιοποικιλότητα «εθνικό κεφάλαιο και κρίσιμη παρακαταθήκη της χώρας για το μέλλον».
Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο προσαρμόζεται στις διεθνείς συμβάσεις και προδιαγραφές, για παράδειγμα όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των προστατευόμενων περιοχών βάσει των επιταγών της IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, η οργάνωση που εκδίδει την Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών.
«Απλοποιεί επίσης τις διαδικασίες χαρακτηρισμού περιοχών προστασίας, αλλά και αποσαφηνίζει τι επιτρέπεται και τι αποκλείεται από αυτούς τους σημαντικούς θύλακες βιοποικιλότητας και φυσικών πόρων» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.
»Επιπλέον, το νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει κενά που αφορούν για παράδειγμα στην προστασία των μικρών υγροτόπων και στα μέτρα διαχείρισης και προστασίας των περιοχών του κοινοτικού δικτύου Natura 2000».
Η προστασία της βιοποικιλότητας είναι ένας από τους λεγόμενους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που είχε θέσει ο ΟΗΕ με έτος-στόχο το 2010.
Αν και η χρονιά που διανύουμε έχει κηρυχθεί Έτος Βιοποικιλότητας από τα Ηνωμένα Έθνη, καμία χώρα του κόσμου δεν πέτυχε το στόχο για «σημαντική μείωση» του ρυθμού απώλειας ειδών.
Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν σήμερα ότι η Γη διανύει μια περίοδο μαζικής εξαφάνισης ειδών, καθώς ο ρυθμός εξαφάνισης είναι 1.000 έως 10.000 φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου.
Μέχρι σήμερα οι επιδόσεις της Ελλάδας στο θέμα είναι κακές -η χώρα έχει κατηγορηθεί από την Κομισιόν για διάφορες παραβάσεις όπως για παράδειγμα τα ελλιπή μέτρα προστασίας των άγριων πτηνών.
TA NEA