e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Πιο επιρρεπείς οι γυναίκες στο στρες

Δύο φορές πιο ευάλωτες στο στρες σε σχέση με τους άνδρες είναι οι γυναίκες, καθώς έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε μια ορμονική ουσία που εκκρίνεται σε διαστήματα έντονου στρες, υποστηρίζει νέα μελέτη Αμερικανών Επιστημόνων.


Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό μοριακής ψυχιατρικής «Molecular Psychiatry» βασίστηκε σε έρευνες σε πειραματόζωα (αρουραίους), αλλά οι ερευνητές θεωρούν ότι τα πορίσματά τους έχουν γενικότερη ισχύ και στα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, αν και κάτι τέτοιο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί, όπως είπαν, με νέες έρευνες αποκλειστικά σε ανθρώπους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των γυναικών είναι πιο ευαίσθητος ακόμα και στα πολύ χαμηλά επίπεδα της ορμόνης CRF (παράγων απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης), η οποία εκκρίνεται παράλληλα με την αύξηση του άγχους. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, μετατραυματικού στρες και άλλων αγχωτικών διαταραχών σε σχέση με τους άνδρες.

Σύμφωνα με τη δρα Ρίτα Βαλεντίνο από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια, υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί που παίζουν ρόλο στις αγχωτικές αντιδράσεις των ανθρώπων, ωστόσο, έχει επιβεβαιωθεί ότι η ορμόνη CRF εμφανίζει διαταραχή στα άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα. Η νευροεπιστήμων δήλωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες θα πρέπει να υπόψη τους τη νέα έρευνα και να εξετάσουν την παρασκευής ανάπτυξης φαρμάκων που αναστέλλουν την παραγωγή CRF, ώστε να βοηθήσουν στην θεραπεία της κατάθλιψης, ιδίως στις γυναίκες.



Πηγή: ΑΠΕ