e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Κρίσιμα τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες

Σήμερα ανακοινώνεται η μεθοδολογία


Στις 4 Μαρτίου θα επιδοθούν στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τα σενάρια προσομοίωσης που θα αφορούν στα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος θα ενημερωθεί σήμερα για τη μεθοδολογία βάσει της οποίας θα διεκπεραιώσει τα τεστ κοπώσεως. Τα αποτελέσματα των τεστ προσομοίωσης θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραδοχές των τεστ αντοχής δε θα διαφέρουν σημαντικά από εκείνες του Ιουλίου 2010. Σημειώνεται πως σε περίπτωση που ακολουθούνταν πιο ακραία σενάρια επιδείνωσης του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού κλίματος στην Ε.Ε., τότε υπήρχε ο κίνδυνος οι αγορές να εκλάβουν ως τετελεσμένο γεγονός τα σενάρια αυτά και να εντείνουν τις πιέσεις στις αγορές κρατικού χρέους και στους τραπεζικούς ισολογισμούς που εμπεριέχουν μεγάλο όγκο ομολόγων.



Τα προηγούμενα τεστ κοπώσεως πραγματοποιήθηκαν σε 91 ευρωπαϊκές τράπεζες και κατέδειξαν ότι μόνον επτά ευρωπαϊκές τράπεζες, εκ των οποίων μία γερμανική και πέντε ισπανικές, δεν διέθεταν επαρκή κεφάλαια για να ανταποκριθούν σε ακόμη δυσμενέστερες οικονομικές συνθήκες.

Σε αρχική φάση, οι αγορές επιδοκίμασαν το πόρισμα των τεστ εκείνων, αλλά στη συνέχεια καταδείχθηκε πως η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν ανεπαρκής. Το αποτέλεσμα αυτών των ασκήσεων προσομοίωσης απορρίφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Ιρλανδία αναγκάστηκε να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, δανειζόμενη 90 δισ. ευρώ, λόγω του τεράστιου κόστους διάσωσης των τραπεζών της, άνω των 45 δισ. ευρώ.


ta nea