e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ισότητα ανδρών - γυναικών στα ασφάλιστρα για προγράµµατα σύνταξης, νοσηλείας και αυτοκινήτου

Απόφαση του Ευρωδικαστηρίου


Ισότητα µεταξύ ανδρών και γυναικών στα ασφάλιστρα που πληρώνουν στις ασφαλιστικές εταιρείες για προγράµµατα σύνταξης, νοσηλείας και αυτοκινήτου, αποφάσισε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταργώντας µια διάκριση που ισχύει εδώ και δεκαετίες.Η απόφαση προβλέπει, σύμφωνα με «Τα Νέα», ότι τα ασφάλιστρα δεν µπορεί να είναι διαφορετικά µεταξύ των δύο φύλων δίνοντας περιθώριο στις χώρες-µέλη της Ε.Ε. να εναρµονιστούν το αργότερο ώς τις 21 Δεκεµβρίου 2012.


Στην πράξη αυτό σηµαίνει µειώσεις από 5% έως και 10% στα ασφάλιστρα των συνταξιοδοτικών και νοσοκοµειακών συµβολαίων, τα οποία σήµερα τιµολογούνται ακριβότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες.

Κι αυτό στα µεν συνταξιοδοτικά επειδή οι πίνακες θνησιµότητας βάσει των οποίων τιµολογούν οι ασφαλιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο, στα δε νοσοκοµειακά (ειδικά στις ηλικίες 30-40 ετών λόγω τοκετού, κ.ο.κ.) επειδή θεωρούνται υψηλότερου ρίσκου πελάτες από τους άνδρες.

Συνεπώς, οι εταιρείες χρεώνουν τις γυναίκες ακριβότερα έως 10% από ό,τι τους άνδρες τους για τα ίδια ακριβώς προγράµµατα.

«Το να λαµβάνεις υπόψη ως παράγοντα κινδύνου στις ασφαλιστικές συµβάσεις το φύλο του ασφαλισµένου συνιστάδιάκριση», αναφέρει στην απόφασή του το Δικαστήριο.

Εκεί που οι γυναίκες θα έρθουν αντιµέτωπες µε επιβαρύνσεις στα ασφάλιστρα είναι στο αυτοκίνητο, καθώς οι εταιρείες τις θεωρούν χαµηλότερου ρίσκου οδηγούς από ό,τι τους άνδρες.Το Δικαστήριο όµως αποφάσισε ότι δεν θα µπορούν πλέον να χρεώνονται λιγότερο.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προέκυψε ύστερα από προσφυγή της οµάδας Βέλγων καταναλωτών Test-Achats, που υποστήριξε ότι η διάκριση αυτή στα ασφάλιστρα έρχεται σε αντίθεση µε τις αρχές της ισότητας των δύο φύλων.
 
ta nea