e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

«Ευνοϊκές ρυθμίσεις» για τις χώρες με υψηλά χρέη εξετάζει η ΕΚΤ, λέει ο Τρισέ

Εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει «ευνοϊκές ρυθμίσεις» για τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, εφόσον εφαρμόζουν τα προγράμματα σταθεροποίησης της οικονομίας τους, δήλωσε ο πρόεδρος της ευρω-τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.Στην ηλεκτρονική πύλη του περιοδικού υπάρχει προδημοσίευση της συνέντευξης, όπου αναφέρεται:


«Η ΕΚΤ μπορεί να σκεφθεί να διευκολύνει σημαντικά τις χώρες με χρέη, εφόσον υλοποιούν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τους. Οι τόκοι μπορεί να μειωθούν, τα προγράμματα στήριξης να παραταθούν και η διάρκεια ακόμη και των υφιστάμενων δανείων να επιμηκυνθεί».

Στο κείμενο της προδημοσίευσης δεν δίνονται άλλες αναφορές για το ζήτημα αυτό, αλλά η διατύπωση παραπέμπει στη δυνατότητα πρόσθετης διευκόλυνσης -πέραν αυτής που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης- για το χρέος της Ελλάδας και άλλων χωρών (Ιρλανδία και Πορτογαλία) και ειδικότερα για το κομμάτι εκείνο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ από τις αγορές ομολόγων που έκανε τον τελευταίο χρόνο στη δευτερογενή αγορά.

Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα αξίας 77 δισ. ευρώ και ένα μεγάλο μέρος του, περί τα 50 δισ. ευρώ, αφορά ελληνικά ομόλογα.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τρισέ φέρεται να είπε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι «προσωρινό».

Ο ίδιος έκανε λόγο για την ανάγκη επιβολής ποινών στα κράτη-μέλη που παραβιάζουν τον όρο του Συμφώνου Σταθερότητας περί ελλειμμάτων, σε αντάλλαγμα για την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν εγκρίνουν ένα τέτοιο σύστημα ποινών, ο κ. Τρισέ σκοπεύει να απευθυνθεί απευθείας στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ήδη είναι προγραμματισμένη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο για τις 21 Μαρτίου.
ta nea