e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους, λέει ο Φ. Σαχινίδης

Οι δεσμεύσεις της Αθήνας


Η Ελλάδα επωφελείται από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει «ότι χαλαρώνουμε και επαναπαυόμαστε, γιατί για μία ακόμη φορά κάποιοι άλλοι φρόντισαν να λύσουν το πρόβλημα με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι», δήλωσε την Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, μιλώντας στον «ΒΗΜΑ 99,5». Ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ακόμη πως χρειάζεται πολύς δρόμος για την αντιμετώπιση του χρέους, καθώς «το χρέος είναι δικό μας και θα παραμείνει εκεί».


«Ακόμη και αυτή τη στιγμή που συζητούμε», πρόσθεσε, «το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται. Διότι, δυστυχώς, πολλοί πολίτες ή και πολιτικοί, στο δημόσιο διάλογο, δεν κατανοούν πώς με τόσο μεγάλη προσπάθεια να μειώσουμε τα ελλείμματα, το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται».

» Είναι πολύ απλό. Όσο έχουμε ελλείμματα, το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται. Για να φτάσει η χώρα να βλέπει το χρέος της να μειώνεται σε απόλυτους αριθμούς, πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα σημείο που θα έχουμε πλεονάσματα στον προϋπολογισμό. Και αυτή η στιγμή δεν είναι τόσο κοντά μας. Χρειάζονται διαδικασίες όπου θα φροντίσουμε για την ανάπτυξη, για να μπορέσει να μας φέρει μεγαλύτερα έσοδα και ταυτόχρονα θα φροντίσουμε να βάλουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά».

» Αυτή είναι η δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα απέναντι στους εταίρους της και όχι μόνο η Ελλάδα», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Σαχινίδης είπε ότι ο στόχος είναι εφικτός και πρόσθεσε:

«Οι αγορές εξακολουθούν να προσλαμβάνουν ότι το χρέος είναι υψηλό και θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο του κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα θα μπορέσει να πείσει όλους όσοι την αξιολογούν αν, εκτός από τη μείωση των ελλειμμάτων και την ανάπτυξη και ενδεχομένως το πέρασμα σε πλεονάσματα, θα καταφέρει να μειώσει με τρόπο αυτόνομο το χρέος της».

» Και ο μόνος αυτόνομος τρόπος για να μειώσεις το χρέος είναι να διασφαλίσεις έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ώστε αυτόματα αυτά τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για να επαναγοραστεί το χρέος που έχει εκδώσει η Ελληνική Δημοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο, μελλοντικά, θα έχουμε και λιγότερα ποσά να πληρώνουμε και λιγότερους τόκους. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό».
ta nea