e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ιδιώτες στη διαδικασία βεβαίωσης φόρων εμπλέκει το υπουργείο Οικονομικών

Υιοθετεί πρόταση των Financial Times


Στην υιοθέτηση πρότασης που είχε καταθέσει στις αρχές Ιανουαρίου 2011 αρθρογράφος των Financial Times προχωρεί η κυβέρνηση, εμπλέκοντας τους ιδιώτες στη διαδικασία βεβαίωσης των φόρων.Ο Τζον Πλέντερ, αρθρογράφος των Financial Times, είχε προτείνει στις 5 Ιανουαρίου την εκμίσθωση ιδιωτών για την είσπραξη των φόρων στην Ελλάδα.


Σε σχετικό άρθρο τόνιζε πως η είσπραξη των φόρων είναι ένα από τα πλέον διεφθαρμένα τμήματα του δυσλειτουργικού ελληνικού κράτους και πλέον πρέπει να γίνει πιο αποδοτική. Στο πλαίσιο αυτό ο Πλέντερ πρότεινε μια «προσωρινή» μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού συστήματος στην βάση της εκμίσθωσης ιδιωτών για την είσπραξη των φόρων.

Ο ίδιος υποστήριζε πως με το εν λόγω σύστημα οι δημόσιοι φοροεισπράκτορες θα μπορούσαν να απολυθούν με γενναιόδωρα πακέτα αποζημιώσεων εφόσον κριθεί ότι αποτελούν μεγάλο βάρος για το σύστημα. Στην συνέχεια θα μπορούσε να δημιουργηθεί εξ αρχής ένα νέο κεντρικό σύστημα φοροείσπραξης που να είναι απελευθερωμένο από την διαφθορά.

Το υπουργείο Οικονομικών υιοθέτησε μερικώς την πρόταση του Πλέντερ περνώντας στους ιδιώτες τον φορολογικό έλεγχο ΑΕ και ΕΠΕ. Σύμφωνα με διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου οι νόμιμοι ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία υποχρεούνται πλέον να διενεργούν, παράλληλα με τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης, έλεγχο σε φορολογικά αντικείμενα και να εκδίδουν ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό.

Το φορολογικό πιστοποιητικό θα εκδίδεται μετά από έλεγχο που διενεργείται παράλληλα με τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης ως προς την εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων σε φορολογικά αντικείμενα. Τυχόν φορολογικές παραβάσεις καθώς και μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση φόρων που διαπιστώνονται από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία κατά τη διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου, θα αναφέρονται αναλυτικά στο πιστοποιητικό.

Αν από το πιστοποιητικό προκύπτουν συγκεκριμένα φορολογικά δεδομένα για την ελεγχθείσα εταιρεία με τα οποία συμφωνεί και η αρμόδια ελεγκτική αρχή το πιστοποιητικό θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των εκθέσεων ελέγχου της φοροελεγκτικής αρχής.

Αν το πιστοποιητικό δεν θα περιλαμβάνει παρατηρήσεις και διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας δεν θα διενεργείται τακτικός φορολογικός έλεγχος. Τακτικός φορολογικός έλεγχος θα γίνεται μόνο εάν στη συνέχεια προκύψουν στοιχεία σε βάρος της ή εάν αυτή βρεθεί στη λίστα του Elenxis με τις επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή.

Με την εμπλοκή ιδιωτών στους έλεγχους το υπουργείο Οικονομικών πετυχαίνει εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού και διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει συναλλαγή μεταξύ ελεγκτών και ελεγχομένων.
ta nea