e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Υπεγράφη από τον Μπ.Ομπάμα η συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού START ΙΙ

Τυπική διαδικασία


Μετά τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε τη συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού START II. Βάσει της συνθήκης, τα οπλοστάσια που κατέχουν ΗΠΑ και Ρωσία θα περιοριστούν στις 1.550 κεφαλές (από περίπου 2.200 που κατέχουν σήμερα) ενώ θα επαναληφθούν οι έλεγχοι στις βάσεις των δύο χωρών.Όπως μετέδωσε το BBC, ο Μπ.Ομπάμα υπέγραψε τη Συνθήκη την Τετάρτη, ενώ την περασμένη εβδομάδα η συμφωνία είχε επικυρωθεί και από τον Ρώσο ομόλογό του.


Η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ σε μερικές εβδομάδες, καθώς εκκρεμεί η υπογραφή της από Ρώσους και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η συνθήκη START ΙΙ προβλέπει τη μείωση κατά περίπου 30% του αριθμού των ενεργών πυρηνικών όπλων Ρωσίας και ΗΠΑ. Κάθε πλευρά θα πρέπει να περιορίσει στις 1.550 τις πυρηνικές κεφαλές, αριθμός πολύ μικρότερος από ό,τι προέβλεπε η προηγούμενη συνθήκη (1.700 κεφαλές μέχρι το 2012), η οποία είχε υπογραφεί το 1991 και η ισχύς της εξέπνευσε στα τέλη του 2009.

Επίσης, η νέα Συνθήκη START δεν επιβάλει περιορισμούς στο σχέδιο ανάπτυξης και βελτίωσης της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ ανοίγει το δρόμο για να επαναληφθούν οι έλεγχοι στις βάσεις των δύο χωρών.
 
ta nea