e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

"Η Ελλάδα έπρεπε να βοηθηθεί νωρίτερα"

Ο πρ. καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρτ Σρέντερ ασκεί κριτική στην Άγκελα Μέρκελ για την καθυστέρηση της αντίδρασης στην ελληνική κρίση και τάσσεται υπέρ της ιδέας του ευρω-ομολόγου. "Η Ελλάδα έπρεπε να βοηθηθεί νωρίτερα", λέει ο κ. Σρέντερ σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. "Φαινόταν από καιρό ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί χρηματοδότηση", σημειώνει.


"Η κ. Μέρκελ θα έπρεπε να αντιδράσει νωρίτερα και θα είχαμε γλυτώσει πολλά χρήματα. Άφησε όμως να περάσουν έξι εβδομάδες".

Ο πρ. Καγκελάριος θεωρεί σωστή καθ' εαυτή την απόφαση να συμπεριληφθεί το ΔΝΤ στη χορήγηση των δανείων στην Ελλάδα. Γνωρίζω τις διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λέει, "μία απόφαση λαμβάνεται μόνον αν συνδεθεί με αυστηρές προϋποθέσεις και ενεργοποιηθεί επιπρόσθετα και ένας εξωτερικός θεσμός".

Ο κ. Σρέντερ τοποθετείται και στην κατηγορία περί ένταξης της Ελλάδας με παραποιημένα στοιχεία στην ΟΝΕ. "Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ενδεχομένως οι Έλληνες να παραποίησαν τους αριθμούς, αλλά όλοι ήμασταν δεσμευμένοι στα στοιχεία της Κομισιόν. Δεν μπορούσα να πω στο Έλληνα πρωθυπουργό ότι μας κοροϊδεύει", λέει ο κ. Σρέντερ.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτηρίζει ξεπερασμένη από τις εξελίξεις τη ρήτρα no bail out . Διαπιστώνει πως "με τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα είναι αδύνατο να διατηρηθεί".

Μετά τη μεγάλη άνοδο των επιτοκίων για τα ομόλογα ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης θεωρεί αναπότρεπτη τη διαμόρφωση καλύτερων προϋποθέσεων αναχρηματοδότησής τους.


"Βρίσκω την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη θέσπιση κοινών ευρω-ομολόγων συμπαθητική. Εάν θέλει κανείς να διατηρήσει την ΕΕ και ως κεντρικό της πυλώνα τη Νομισματική Ένωση - και το τέλος της ΟΝΕ θα ήταν μία καταστροφή - τότε τα κοινό ομόλογα είναι το αντιστάθμισμα για την απώλεια της ελαστικότητας στις νομισματικές ισοτιμίες. Αντί να το αρνείται αυτό, η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε απλά να αποδεχτεί ότι αυτή είναι η συνέπεια του κοινού νομίσματος", τονίζει.


nooz.gr