e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ


Στα ύψη η εργασιακή ανασφάλεια


Οριακή βελτίωση των προσδοκιών κατέγραψε τον Ιανουάριο η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με την εργασιακή ανασφάλεια όμως να είναι διακριτή στο σύνολο της οικονομίας.Ειδικότερα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 75,6 μονάδες, έναντι 73,3 τον Δεκέμβριο του 2010. Η βελτίωση αυτή εκπορεύεται από μικρή άνοδο των δεικτών στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο, ενώ στις Υπηρεσίες και ιδιαίτερα στις Κατασκευές, οι σχετικοί δείκτες υποχωρούν. Από την πλευρά της ζήτησης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει μικρή άνοδο, με το σχετικό δείκτη ωστόσο να παραμένει εξαιρετικά χαμηλός.


Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ από την έρευνα αναδεικνύεται περισσότερο εικόνα σταθεροποίησης στην οικονομία με το δείκτη να παγιώνεται, έστω σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα και να μην επιδεινώνεται. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του Ιδρύματος, το 2011 η έκταση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να περιοριστεί, ειδικά εφόσον προκύψει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια μεσοπρόθεσμη λύση στην κρίση χρέους.

Κυρίαρχο πάντως χαρακτηριστικό της καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένει η ανεργία, με την ανασφάλεια στις αγορές εργασίας - του ιδιωτικού προφανώς τομέα της οικονομίας καθώς στο Δημόσιο τομέα οι θέσεις εργασίας είναι εξασφαλισμένες - να είναι διάχυτη.

Αναλυτικότερα:

- Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, μετά τη σφοδρή επιδείνωση και τα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ του Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο, διορθώνουν ως ένα βαθμό την πολύ μεγάλη πτώση. Αντίθετα παραμένουν εξαιρετικά δυσμενείς οι προβλέψεις για την ανεργία, φανερώνοντας τη διάχυτη ανασφάλεια που διέπει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

- Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής επιδεινώνονται, ενώ αντίθετα οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών, αλλά και οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα βελτιώνονται.


- Στις Υπηρεσίες, ανακάμπτουν οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και εκείνες για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, ενώ αντίθετα μικρή πτώση σημειώνεται στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της.

- Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, αλλά και οι εκτιμήσεις των αποθεμάτων καταγράφουν υποχώρηση, η οποία όμως αντισταθμίζεται από την άνοδο στις προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο.

- Στις Κατασκευές, τη σφοδρή πτώση των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων, δεν καταφέρνει να αντισταθμίσει η άνοδος στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.


ta nea