e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Πάνω από τα 103 δολάρια το Μπρεντ εν μέσω ανησυχιών για την κρίση στην Αίγυπτο

Στα ύψη το πετρέλαιο


Πάνω από τα 103 δολάρια το βαρέλι σκαρφαλώνει η τιμή του Μπρεντ, καθώς η ένταση της βίας στην Αίγυπτο εντείνει τις ανησυχίες για ενδεχόμενες επιπτώσεις στη μεταφορά πετρελαίου και τη μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες του αραβικού κόσμου.Περίπου το 2,5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου διέρχεται από την Αίγυπτο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και του αγωγού Σουέζ-Μεσόγειος, όπως επισημαίνει σε έκθεση της η Goldman Sachs.


Η τιμή του Μπρεντ ενισχύθηκε έως 87 σεντς στα 103,21 δολάρια. Στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις έχει σημειώσει άνοδο 6% περίπου, κλείνοντας την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Σεπτεμβρίου 2008 (102,34 δολ.).

Το αργό πετρέλαιο, στα συμβόλαια Μαρτίου, σημείωσε άνοδο έως 72 σεντς στα 91,58 δολάρια. Το τελευταίο έτος η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 18,4%.

Η διαφορά στις τιμές Μπρεντ - αργού ήταν κατά μέσο όρο 76 σεντς το 2010.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεπεράσει ακόμα και τα 11 δολάρια, καθώς, ενώ τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξάνονται στις ΗΠΑ, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι η τυχόν επέκταση της αναταραχής και σε άλλες αραβικές χώρες, προκαλώντας προσωρινά προβλήματα στην προμήθεια της Ευρώπης και της Ασίας με πετρέλαιο.


ta nea