e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Oι παπαγάλοι είναι "αριστερόχειρες'

Οι παπαγάλοι, όπως και οι άνθρωποι, επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τη μία πλευρά του σώματός τους περισσότερο από την άλλη και οι περισσότεροι είναι... "αριστερόχειρες" ( τα πτηνά χρησιμοποιούν τα πόδια τους σαν χέρια). Μάλιστα, κάποια είδη παπαγάλων πρώτα δοκιμάζουν να χρησιμοποιούν και τις δύο πλευρές και στη συνέχεια επιλέγουν.Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλοι οι παπαγάλοι που μελέτησαν προτιμούν να χρησιμοποιούν είτε το αριστερό τους μάτι και το αριστερό τους πόδι, είτε το δεξί τους μάτι και το δεξί τους πόδι.


"Βασικά, υπάρχει μία πολύ στενή σχέση ανάμεσα στο μάτι που χρησιμοποιούν για να δουν ένα αντικείμενο και στη συνέχεια το πόδι που χρησιμοποιούν για να το πιάσουν κι αυτό παρατηρείται σε όλα τα είδη (παπαγάλων) με εξαίρεση ένα ή δύο", είπε ο Κάλουμ Μπράουν, λέκτορας στο πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.


Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Biological Letters," ο Μπράουν και οι συνεργάτες του μελέτησαν περίπου 320 παπαγάλους από 16 διαφορετικά είδη της Αυστραλίας για να διαπιστώσουν ποιο μάτι χρησιμοποιούν για να δουν την πιθανή τροφή τους. Διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 47% ήταν "αριστερόχειρες", το 33% "δεξιόχειρες" και οι υπόλοιποι χρησιμοποιούσαν και τα δύο.

Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις οι μικροί σε ηλικία παπαγάλοι πειραματίζονταν αρχικά χρησιμοποιώντας και τις δύο πλευρές τους μέχρι να καταλήξουν ποια τους βολεύει περισσότερο.


Στην περίπτωση των ανθρώπων, το ποιο χέρι χρησιμοποιούν συνδέεται με τη χρήση του ενός ημισφαιρίου του εγκεφάλου έναντι του άλλου.

Στην περίπτωση των παπαγάλων, αυτό φαίνεται να είναι όφελος ανεξάρτητα με το ποια πλευρά υπερισχύει.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ετερόπλευρος έλεγχος των χεριών σε σχέση με τα εγκεφαλικά ημισφαίρια επιτρέπει μεγαλύτερη αποδοτικότητα με τον ίδιο τρόπο που ένας υπολογιστής με δύο επεξεργαστές μπορεί να κάνει ταυτόχρονα με επιτυχία δύο διαφορετικά πράγματα.

"Θεωρούμε ότι αυτό είναι που συμβαίνει με τους παπαγάλους", κατέληξε ο Μπράουν.


ta nea