e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ελπίδες για αύξηση της κινεζικής χρηματοδότησης προς την ελληνική ναυτιλία μετά την επίσκεψη Διαμαντίδη στην Κίνα

Εξαήμερη επίσκεψη Διαμαντίδη στην Κίνα


Με την επίσκεψη στη Σαγκάη το περασμένο Σάββατο, ολοκληρώθηκε η εξαήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα του υπουργού Θαλλασσίων Υποθέσεων Γ.Διαμαντίδη, στην οποία συμμετείχαν 23 Έλληνες εφοπλιστές και στελέχη ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων.Σε δηλώσεις του ο κ. Διαμαντίδης υπογράμμισε τις άριστες σχέσεις της διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας, αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσής της, με την συνέργεια κράτους και επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, καθώς επίσης και την ικανότητα των δύο χωρών να αντιμετωπίζουν από κοινού, αποφασιστικά και αποτελεσματικά, πάσης φύσεως προκλήσεις, όπως στην περίπτωση της επιτυχούς απομάκρυνσης χιλιάδων εγκλωβισμένων Κινέζων πολιτών στην Λιβύη με ελληνικά σκάφη.



Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προτεραιότητα για την ναυπήγηση περισσότερων ελληνόκτητων πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία πλησίον της Σαγκάης, η οποία φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε διεθνώς πρωτοποριακό κέντρο στον χώρο της ναυτιλίας μέχρι το 2020.

Ο Κινέζος αντιδήμαρχος υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει η κινεζική κυβέρνηση και οι αρχές της Σαγκάης στην παρουσία του κ. Διαμαντίδη, καθώς μάλιστα ο ίδιος επέστρεψε εσπευσμένα από προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο και δέχθηκε τον Έλληνα υπουργό εκτάκτως το βράδυ της Παρασκευής 25 Φεβρουαρίου στο δημαρχείο της πόλης που άνοιξε ειδικά για την επίσκεψη.

Σαγκάη και Πειραιάς, τόνισε ο Κινέζος αξιωματούχος, θα μπορούσαν να καταστούν μεγαλύτεροι λιμένες στις περιοχές της Ασίας, της Μεσογείου-Μαύρης θάλασσας και της ΕΕ ευρύτερα Ο κ. Διαμαντίδης υπογράμμισε την στήριξη των παραπάνω προσπαθειών και στόχων, ώστε Πειραιάς και Σαγκάη να αναδειχθούν σε δύο από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου και προσκάλεσε τον δήμαρχο Σαγκάης και τον αντιδήμαρχο να επισκεφθούν την Ελλάδα.


Ο κ. Διαμαντίδης παρέθεσε την Παρασκευή 25 Μαρτίου γεύμα εργασίας σε εκπροσώπους σημαντικών κυβερνητικών οργανώσεων της Κίνας στο χώρο της ναυτιλίας, τραπεζών, ναυτιλιακών και λιμενικών αρχών της Σαγκάης, στα μέλη της ελληνικής εφοπλιστικής-ναυτιλιακής αποστολής, και σε εκπροσώπους ΜΜΕ, με την οργανωτική μέριμνα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Σαγκάη.

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Κίνα τονίζοντας την εξαιρετικά θερμή υποδοχή της ελληνικής αποστολής, ιδιαιτέρα υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων στην Λιβύη.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι η Κίνα εκδήλωσε επιθυμία της να ενισχύσει το χρηματοδοτικό μηχανισμό των 5 δισ. δολαρίων, φθάνοντας έως και τα 8-10 δισ. δολάρια για ναυπηγήσεις των Ελλήνων πλοιοκτητών στα ναυπηγεία της χώρας, αποδεχόμενη παράλληλα και το ελληνικό αίτημα για αντίστοιχη ενίσχυση των ναυλώσεων πλοίων της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας από Κινέζους ναυλωτές, γεγονός που αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση «win-win» διαδικασίας που θα αποδώσει καρπούς.

Η Κίνα αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας και την αυτοδύναμη επαναφορά της στις διεθνείς χρηματαγορές.

Στο γεύμα εργασίας παρευρέθηκαν περισσότεροι από 20 εκπρόσωποι φορέων (Επιτροπή Έργων και Μεταφορών Σαγκάης - παράρτημα Υπ. Μεταφορών Κίνας σε Σαγκάη, Shanghai Municipal Port Administration Bureau, China's Council for the Promotion of International Trade, China Shipping Cooperation, China Development Bank, DnbNor Bank, Communication Bank, COSCO, Shanghai Maritime University κ.ά.).

Εξάλλου, το πρωί και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο υπουργός συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή της νορβηγικής τράπεζας DnB Nor Σαγκάης, και με τον αντιπρόεδρο της China Communication Bank για την παρουσίαση δυνατοτήτων χρηματοπιστωτικής συνεργασίας αναφορικά με την ελληνική ναυτιλία στην Κίνα.

Ο κ. Διαμαντίδης συναντήθηκε επίσης με την ηγεσία του Χρηματιστηρίου Αξιών Σαγκάης με την οποία συζήτησε τις δυνατότητες εισαγωγής ελληνικών εφοπλιστικών και ναυτιλιακών εταιρειών σε αυτό, όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου.
 
ta nea