e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Στη Λιουμπλιάνα η έδρα του ACER

Στη Λιουμπλιάνα θα βρίσκεται η έδρα του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), του οποίου ο ρόλος θα είναι τόσο σημαντικός, όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πεδίο της οικονομίας, όπως είχε δηλώσει ο πρώην Επίτροπος Ενέργειας Άντρις Πίμπαλγκς. Η σλοβενική πρωτεύουσα επικράτησε, τελικά, έναντι των υπολοίπων υποψηφίων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και κέρδισε - έπειτα από ψηφοφορία - την έδρα του ACER.


Η σύσταση του οργανισμού στοχεύει στην αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των εθνικών ρυθμιστικών αρχών, την κάλυψη του ρυθμιστικού κενού στο επίπεδο της ΕΕ και την προώθηση της αποτελεσματικής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς ενέργειας.

Ο Οργανισμός παρακολουθεί τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και την τήρηση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας από τα κράτη μέλη.


Επίσης, ο ACER εκδίδει γνώμες και συστάσεις με αποδέκτες το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή, τις ρυθμιστικές αρχές και τους διαχειριστές συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.


Πέραν των εποπτικών, γνωμοδοτικών και συμβουλευτικών αρμοδιοτήτων του, ο ACER θα διαθέτει και άλλες αρμοδιότητες, όπως την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών για τη διαμόρφωση και τον καθορισμό του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τις διασυνδέσεις μεταξύ δύο ή περισσότερων κρατών - μελών.

Ο Οργανισμός χρηματοδοτείται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ενώ στην τελετή εγκαινίων της έδρας του στη Λιουμπλιάνα, που θα πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, αναμένεται να παραστούν ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μπορούτ Πάχορ, καθώς και ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

dealnews.gr