e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ηλιακή καταιγίδα κόστους 2 τρισ. απειλεί τον πλανήτη

Για μία σφοδρή ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα, που θα μπορούσε να έχει τις επιπτώσεις ενός τυφώνα Κατρίνα που θα πλήξει όλο τον κόσμο, με κόστος έως και 2 τρισ. δολάρια για την οικονομία, προειδοποιούν οι επιστήμονες, έπειτα από την ηλιακή καταιγίδα της περασμένης εβδομάδας, που ήταν η ισχυρότερη των τελευταίων τεσσάρων ετών.Κατά την ετήσια συνάντηση του American Association for the Advancement of Science στην Ουάσιγκτον, οι ανώτεροι αξιωματούχοι υπεύθυνοι για τις πολιτικές γύρω από τις ηλιακές καταιγίδες σε ΗΠΑ, Βρετανία και Σουηδία απηύθυναν έκκληση για ενίσχυση της ετοιμότητας.


«Πρέπει να πάρουμε το θέμα του διαστημικού καιρού σοβαρά. Ο ήλιος βγαίνει από την ήρεμη περίοδο και είμαστε πιο ευάλωτοι από ό,τι ήμασταν στο τελευταίο ηλιακό maximum (περίπου το 2000)», είπε ο Βρετανός John Beddington. Η ηλιακή καταιγίδα της περασμένης εβδομάδας, που ήταν η μεγαλύτερη από το 2007, προκάλεσε κάποια προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και μικρές διαταραχές στις πτήσεις των αεροπλάνων.


Όμως, μία πολύ μεγάλη καταιγίδα μπορεί να διακόψει τη λειτουργία των δορυφόρων για πολλές ώρες ή και να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στα μέρη τους. Στο έδαφος, θα μπορούσαν να προκληθούν ζημιές στα ενεργειακά δίκτυα, όπως αυτή που βύθισε όλο το Κεμπέκ σε μπλακ άουτ το 1989.

dealnews.gr