e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Στο 2,3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων


Στο 2,3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, οριακά χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 2,4%.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 4,9% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Eurostat, στα ίδια επίπεδα με τα αρχικά στοιχεία.

Το 2,3% για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης ακολουθεί το 2,2% του Δεκεμβρίου, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 0,9%. Την ίδια περίοδο, στην ΕΕ ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,7%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,7%.

Πληρέστερη εικόνα για τη γενικότερη πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να σχηματιστεί με τα αρχικά στοιχεία για το Φεβρουάριο, που αναμένονται την Τρίτη.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν ενώ επίκειται η τακτική συνάντηση της ΕΚΤ για τη νομισματική της πολιτική. Αν και η Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα χαμηλά της επιτόκια, αυξάνονται οι φωνές στην ΕΚΤ που ζητούν αύξησή τους εξαιτίας του πληθωρισμού, που κυμαίνεται πλέον υψηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει για επίπεδα «γύρω στο, αλλά χαμηλότερα από, 2%».

Τον Ιανουάριο, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (0,2%), τη Σουηδία (1,4%) και τα υψηλότερα στη Ρουμανία (7%), την Εσθονία (5,1%) και την Ελλάδα (4,9%).

Σε σχέση με το Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιανουάριο σε δεκαπέντε κράτη μέλη και μειώθηκε σε δώδεκα κράτη μέλη.
 
ta nea