e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

«Πειραγμένες» αντλίες τουλάχιστον στο 10% των πρατηρίων βενζίνης

Πληρώνουν για ...αέρα


Διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο των «πειραγμένων» αντλιών στα πρατήρια βενζίνης, καθώς σύμφωνα με μελέτη του Πολυτεχνείου, τουλάχιστον στο 10% των πρατηρίων οι οδηγοί πληρώνουν για να φουλάρουν το ρεζερβουάρ του ΙΧ τους με... αέρα.Τα πρατήρια αυτά πωλούν στους καταναλωτές λιγότερα καύσιµα σε κάθε γέµισµα. Η κλοπή του καταναλωτή γίνεται ως εξής: ένας παράνοµος ηλεκτρονικός µηχανισµός που κοστίζει γύρω στα 5.000 ευρώ προσαρµόζεται στην αντλία και αλλοιώνει την ένδειξη της ποσότητας του καυσίµου που παραδίδεται, βάσει της οποίας τιµολογείται τελικά ο οδηγός.



Για παράδειγµα, αν οµηχανισµός αυτός έχει ρυθµιστεί να κλέβει το 5% της παραδοτέας ποσότητας, τότε ο οδηγός που θα πληρώσει 20 λίτρα βενζίνης θα πάρει τελικά 19 λίτρα.

Την Κυριακή, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας και ο γγ Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός προέβησαν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με πρατήριο υγρών καυσίμων, στο οποίο εντοπίστηκε η ύπαρξη «πειραγμένων αντλιών» διάθεσης αμόλυβδης βενζίνης.

Ειδικότερα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Μετρολογίας του υπουργείου, κατά τη διάρκεια τακτικού έλεγχου που πραγματοποιούσε, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου και γύρω στις 11 το πρωί, εντόπισε σε αντλίες αμόλυβδης βενζίνης πρατηρίου, δύο παρεμβατικούς μηχανισμούς.

Με τη μέθοδο αυτή, ο πρατηριούχος αλλοίωνε τις ενδείξεις τεσσάρων αντλιών παροχής αμόλυβδης βενζίνης, εξαπατώντας τους καταναλωτές ως προς την παρεχόμενη ποσότητα.

Στον ιδιοκτήτη του πρατηρίου καυσίμων, επεβλήθη άμεσα αρχικό πρόστιμο 8.000 ευρώ από το κλιμάκιο Μετρολογίας, ενώ ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία σύνταξης του σχετικού φάκελου προκειμένου με απόφαση της αδειοδοτούσας αρχής και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής να αφαιρεθεί οριστικά η άδεια λειτουργίας, το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νέος νόμος 3908/2011, ο παραβάτης υπόκειται σε επιβολή πρόσθετου προστίμου από τη Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφέρειας, το οποίο θα ισούται με το διπλάσιο του υπολογισμένου ποσοστού απόκλισης κάθε αντλίας επί του συνολικού κύκλου εργασιών.

Σημειώνεται ότι ο πρατηριούχος, ήδη έχει συλληφθεί ενώ διεξάγεται προανάκριση προκειμένου να εντοπιστεί και ο εγκαταστάτης του μηχανισμού, για τον οποίο σύμφωνα με το νέο νόμο, προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου το οποίο κυμαίνεται από 50.000 έως 500.000 ευρώ.
 
ta nea