e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Δράσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης


Προτεραιότητα η ενίσχυση της ρευστότητας


Δράσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.



Στο πλαίσιο αυτό και στηριζόμενο ουσιαστικά στους άξονες του σχεδίου στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχε συντάξει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, το επιτελείο του κ. Χρυσοχοϊδη αναζητεί αποτελεσματικούς τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από κοινοτικά προγράμματα και συγχρηματοδοτούμενες δράσεις.

Ειδικότερα εξετάζεται:


Η άμεση σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας, με ίδια κεφάλαια ύψους 450 εκατ. ευρώ που θα προέρχονται στο σύνολό τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013. Το εν λόγω Ταμείο θα χρηματοδότηση επενδύσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια μέσω της μόχλευσης του ιδίου κεφαλαίου του με πόρους του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ειδικότερα, θα συμβάλει στη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων προϊόντων σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους, στη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις που θα επενδύσουν για πράσινη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη, για την καινοτομία, στη χρηματοδότηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μελετά και την άμεση ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου Jeremie, προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων με τη χρήση επιστρεπτέων ενισχύσεων (δάνεια, εγγυήσεις, συμμετοχές σε επιχειρηματικά κεφάλαια κ.λπ.).

Οι εν λόγω ενισχύσεις θα είναι ανακυκλούμενες, ήτοι θα επιτρέπουν τη συνεχή ανατροφοδότηση των πόρων που κατευθύνονται στις σχετικές δράσεις.
 
ta nea
Ο Μ.Χρυσοχοϊδης έχει θέσει ως βασικές προτεραιότητες την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά σε συνεργασία με τις τράπεζες, την γρήγορη, διαφανή και αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.