e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκίνησε η διαβούλευση για τη περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων


Αποφασίζονται οι τελικές διατάξεις


Υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στον 3ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων.Στη διαβούλευση μετέχουν εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, την Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ, την Κεντρικής Ενώσεως Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών, Ελεύθερων Επαγγελματιών.


Η προσέλευση των εκπροσώπων των φορέων έγινε κανονικά και δεν παρεμποδίσθηκε από τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, οι οποίοι έχουν στήσει τους πάγκους τους έξω από το υπουργείο Οικονομικών και διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές από την 1η Οκτωβρίου.

Από τη σημερινή διαβούλευση θα προκύψει στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την εκούσια κατάργηση των φορολογικών διαφορών του παρελθόντος. Η περαίωση θα αφορά σε 2,5 εκατ. ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις της δεκαετίας 2000-2009.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, στις ρυθμίσεις του νόμου θα υπαχθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων επιτηδευματιών, οι οποίες αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι 31-12-2009.

Στην διαδικασία εκούσιας κατάργησης φορολογικών εκκρεμοτήτων θα συμπεριληφθούν οι ανέλεγκτες υποθέσεις με εξαίρεση αυτές των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια α’ και β’ βαθμού δικαιοδοσίας εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι ρυθμίσεις κατάργησης των φορολογικών εκκρεμοτήτων θα πραγματοποιηθούν με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκε ανάλογα με τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα, το ποσό του κυρίου φόρου και του προστίμου που εκκρεμεί στα δικαστήρια, ανάλογα με το περιεχόμενο της τυχόν πρωτοβάθμιας απόφασης και το ποσό του κυρίου φόρου ή προστίμου που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.


ta nea