e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Στον «αέρα» 5.800 σκάφη που είναι εγγεγραμμένα στον Ελληνικό Νηογνώμονα


Αδιέξοδο για το θέμα της πιστοποίησης


Στον «αέρα» βρίσκονται περίπου 5.800 σκάφη τα οποία είναι εγγεγραμμένα και παρακολουθούνται από τον Ελληνικό Νηογνώμονα και τα οποία τον Φεβρουάριο του 2011 θα βρεθούν χωρίς πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, εφόσον δεν έχει δοθεί λύση στο θέμα της πιστοποίησης του οργανισμού.Στα προβλήματα που ανακύπτουν αναφέρθηκαν την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Δ.Γούσης, ο αντιπρόεδρος Γ.Βερνίκος και ο τεχνικός διευθυντής Τ.Παππάς.


Ο κ. Βερνίκος έκανε λόγο για εντυπωσιακή απουσία πολιτικής βούλησης, η οποία, με αφορμή τον Ελληνικό Νηογνώμονα, καταδεικνύει την παντελή έλλειψη στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης για τον κρίσιμο τομέα της ελληνικής ναυτιλίας.

Όπως επισημαίνει Το Βήμα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ελήφθη τον περασμένο Ιούλιο, ο Ελληνικός Νηογνώμονας έχει αναστείλει τη λειτουργία του από τις 30 Αυγούστου, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί στην παραπάνω ημερομηνία η διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης των υπηρεσιών που παρέχει από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως είπε ο κ. Βερνίκος, αυτή είναι μια διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη, δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν κάνει στον Ελληνικό Νηογνώμονα 36 παρατηρήσεις, εκ των οποίων ως τότε είχαν καλυφθεί οι 30 και απέμεναν άλλες έξι για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Με βάση αυτή την εικόνα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν απάντησαν σε σχετικό ερώτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι ως την ολοκλήρωση του ελέγχου ο Νηογνώμονας δεν θα μπορούσε να εκδίδει πιστοποιητικά για πλοία που θα έχουν υψωμένες τις σημαίες κρατών-μελών, αλλά και για πλοία που θα ήταν ενταγμένα στη Εurosolas (Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την Ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας).

Σύμφωνα με τα στελέχη του Νηογνώμονα, η απάντηση αυτή παρέχει τη δυνατότητα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ζητήσει από τον Ελληνικό Νηογνώμονα να σταματήσει την έκδοση πιστοποιητικών για τις κατηγορίες των παραπάνω πλοίων, αλλά και του παρέχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να εκδίδει πιστοποιητικά για τα πλοία που θα είχαν υψωμένη την ελληνική σημαία.

Το υπουργείο εν τέλει αποφάσισε να αναστείλει τη δραστηριότητα του Ελληνικού Νηογνώμονα για όλες τις κατηγορίες και για όλα τα πλοία ανεξάρτητα από τη σημαία που θα είχαν υψωμένη.

Ήδη, ένας πολύ μεγάλος αριθμός διαχειριστών πλοίων εγγεγραμμένων στον Ελληνικό Νηογνώμονα αντιμετωπίζει το πρόβλημα να αποχωρήσει από αυτόν έχοντας υποστεί οικονομική ζημιά, καθώς έχει ήδη πληρώσει για πιστοποιητικά που θα λήξουν τον Φεβρουάριο του 2011 και θα πρέπει να πληρώσει ξανά για την έκδοση νέων πιστοποιητικών.
 
ta nea