e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

«Πράσινο» για αυστηρότερη χρηματοπιστωτική εποπτεία στην Ε.Ε.

Ριζικές αλλαγές επιφέρουν στο κανονιστικό περιβάλλον των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών οι νέοι κανόνες χρηματοπιστωτικής εποπτείας, οι οποίοι εγκρίθηκαν σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο



Με τη σημερινή ψηφοφορία αποφασίσθηκε ότι από τον Ιανουάριο του 2011, τέσσερις νέες αρχές της ΕΕ θα αναλάβουν την χρηματοπιστωτική εποπτεία. Οι τρείς αρχές θα συσταθούν για την εποπτεία του τραπεζικού τομέα, των χρηματοπιστωτικών αγορών και του τομέα ασφάλισης των συντάξεων (AES), ενώ η τέταρτη αρχή, που είναι το « Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικών Κινδύνων» (CERS), θα παρακολουθεί και θα προειδοποιεί για την ανάπτυξη κινδύνων στην οικονομία της ΕΕ.

«Είναι ο κυριότερος φάκελος της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Συνεργαστήκαμε πολύ καλά μεταξύ μας και πετύχαμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της επανακρατικοποίησης των πολιτικών ρύθμισης και χρηματοπιστωτικής εποπτείας.»

«Στόχος μας δεν ήταν να δείξουμε τους μυς του Κοινοβουλίου, μετά τη Λισαβόνα αλλά να καταφέρουμε συμφωνία για πραγματικά ευρωπαϊκές αρχές και όχι απλά εθνικές που συντονίζονται αδύναμα μεταξύ τους. Ισχυρές Αρχές και όχι αδύναμες όπως είχαμε με τη συμφωνία του Συμβουλίου. Αρχές που να μπορούν να προτείνουν κανόνες που θα εξασφαλίζουν ότι όλοι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί υπάγονται στους ίδιους κανόνες στην κοινοτική επικράτεια. Αρχές που θα είναι σε θέση να επιβάλουν τη βούλησή τους σε εθνικές εποπτικές αρχές και μάλιστα να τις υπερβούν σε περίπτωση που δεν λαμβάνονται υπ όψιν οι οδηγίες τους. Κομμάτι ιδιαίτερα δύσκολο» δήλωσε ο εισηγητής.

Όπως ανέφερε, «όταν ανάβει το πορτοκαλί χρώμα κινδύνου, οι αρχές θα έχουν τα ηνία. Όταν γίνεται κόκκινο, η τραπεζική αρχή θα μπορεί να υιοθετεί τα μέτρα που θεωρεί κατάλληλα για να μη μεταδοθεί το πρόβλημα και να μην καταρρεύσει η πραγματική οικονομία». «Εάν δε χρειασθεί, μπορούμε να πάμε μέχρι την κρατικοποίηση», πρόσθεσε ο κ. Μαργκάλο.

Με τα νέα μέτρα οι ευρωβουλευτές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα συμφέροντα των χρηστών και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Δίνουμε στις αρχές αυτές τη δυνατότητα να απαγορεύουν την κυκλοφορία των τοξικών προϊόντων στην αγορά», εξήγησε ο σοσιαλιστής εισηγητής Πέτερ Σκίνερ και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τη χρηματοδότηση των Τραπεζών σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις».

«Όποιος χάνει χρήματα πτωχεύει, αυτό όμως δεν ισχύει για τις μεγάλες επιχειρήσεις, γιατί αν καταρρεύσουν θα καταρρεύσει το σύμπαν. Γι αυτό τα πολύ μεγάλα ιδρύματα θα υπάγονται σε ένα Πρωτόκολλο που θα ανιχνεύει τις πιθανές αστοχίες και αδυναμίες, θα εντάσσονται στα stress test (δοκιμές αντοχής) και έτσι δεν θα υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στις αγορές, κάτι που βλέπουμε σήμερα.»

Τελευταίος κανόνας για τους εισηγητές είναι ότι «δεν θα πρέπει ο φορολογούμενος να πληρώνει για τη μη λογική δράση ορισμένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, πρόβλημα που θα αντιμετωπίζεται από το Ταμείο για τη σταθεροποίηση των τραπεζών».

Σημειώνεται ότι μία ρήτρα αναθεώρησης, θα επιτρέψει μετά από τρία χρόνια να εξετασθεί η πρόοδος σε κάθε ένα από όλα αυτά τα θέματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδικότερα, η Ολομέλεια ενέκρινε πακέτο έξι εκθέσεων της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής των οποίων οι εισηγητές εκπροσωπούσαν τις τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες – τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.