Μόλις στο 1,2% θα διαμορφωνόταν ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, δηλαδή σε επίπεδο ανάλογο ή ακόμη και χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, αν οι φόροι παρέμεναν σταθεροί, επισημαίνει η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ρίχνοντας για άλλη μία φορά «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης για το συγκεκριμένο θέμα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα, με σταθερούς φόρους ο πληθωρισμός όχι μόνο θα διατηρούταν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και θα ακολουθούσε μία συνεχή πορεία αποκλιμάκωσης από την αρχή του χρόνου. Τον Ιανουάριο θα διαμορφωνόταν στο 1,9%, ενώ το Μάιο θα είχε μειωθεί στο 1,3% και τον Ιούνιο στο 1,2%.
Αυξανόμενη
Σε δεκασέλιδη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας επισημαίνεται ότι η συμβολή των φόρων στο σύνολο της αύξησης του πληθωρισμού του α’ εξαμήνου του 2010 είναι διαρκώς αυξανόμενη. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά:
Τον Ιανουάριο, με πληθωρισμό 2,3%, το μερίδιο των φόρων αντιστοιχούσε σε 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Το Μάιο ο πληθωρισμός ήταν 5,3%, ενώ το μερίδιο των φόρων είχε αυξηθεί σε 3,96 μονάδες.Τον Ιούνιο, με πληθωρισμό 5,2%, οι φόροι συνέβαλαν με 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Δηλαδή, σύμφωνα με την ανάλυση του υπουργείου Οικονομίας, το 77,1% του πληθωρισμού «σχηματίζεται» από την αύξηση των φόρων, ενώ μόλις για το 23% ευθύνονται οι αυξήσεις στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών. Τον Ιανουάριο το ποσοστό ευθύνης των φόρων ήταν μόλις 16,7%. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τα οποία χρησιμοποιεί το υπουργείο για την ανάλυση, προκύπτει ότι ο πληθωρισμός στην κατηγορία Διατροφή και μη Αλκοολούχα Ποτά κινήθηκε αρνητικά ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Απορρόφηση
Η συμπεριφορά αυτή, κατά τις υπηρεσίες του υπουργείου, καταδεικνύει την υφιστάμενη τάση στον κλάδο να απορροφήσει σημαντικό μέρος της φορολογικής επιβάρυνσης και των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων.
Τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός επιβαρύνθηκαν φορολογικά από την αύξηση τόσο του ΕΦΚ όσο και του ΦΠΑ. Οι τιμές των προϊόντων του κλάδου τον Ιούνιο κατέγραψαν αύξηση 18,7% από 6,3% τον Ιανουάριο, ενώ με σταθερούς φόρους θα μειώνονταν κατά 3,6%. Στο σύνολο του 5,2% του πληθωρισμού, ο κλάδος συνέβαλε με 0,86 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο κλάδος των μεταφορών κατέγραψε αύξηση τιμών τον Ιούνιο 17,1%, από την οποία το 14,65% οφείλεται στους φόρους. Οι 2,25 ποσοστιαίες μονάδες, από το 5,2% του πληθωρισμού τον Ιούνιο, οφείλονται στο συγκεκριμένο κλάδο. Συγκεντρωτικά, το υπουργείο Οικονομίας επισημαίνει ότι οι κατηγορίες των Μεταφορών, Αλκοολούχων Ποτών - Καπνού, Ξενοδοχείων - Καφέ - Εστιατορίων, συμβάλλουν κατά το μεγαλύτερο μέρος στην αύξηση του πληθωρισμού. Και οι τρεις αυτές κατηγορίες πρόσθεσαν στον πληθωρισμό τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, 3,24, 3,72 και 3,6 μονάδες αντίστοιχα.
Η συμμετοχή
Στο σύνολο της αναλογίας των φόρων επί του συνόλου του πληθωρισμού, η ποσοστιαία συμμετοχή των τριών αυτών κατηγοριών ήταν αντίστοιχα 78,11%, 79,8% και 79,5%. Οι κλάδοι των Διαρκών Αγαθών - Ειδών Νοικοκυριού και Υπηρεσιών, όπως επίσης και των Επικοινωνιών, της Αναψυχής και των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, παρουσιάζουν τάσεις απορρόφησης των πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων.
Επίσης, επισημαίνεται ότι οι παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας αναφορικά με την πολιτική των τιμών των φαρμάκων είχε άμεση επίπτωση στην υποκατηγορία «φάρμακα - φαρμακευτικά προϊόντα», όπου καταγράφηκε μείωση τιμών 16,38% τον Ιούνιο του 2010 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Το υπουργείο, τέλος, διαπιστώνει ότι διαρθρωτικά προβλήματα, με επιπτώσεις στις τιμές, εξακολουθούν να εμφανίζονται σε συγκεκριμένες αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, όπως η στέγαση, η εκπαίδευση, τα ξενοδοχεία, οι καφετέριες και τα εστιατόρια.
πηγή: imerisia