e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Σήμερα η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Κόσοβο

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα Βελιγραδίου και Πρίστινας, καθώς αναμένεται η έκδοση της γνωμοδότησης του Δικαστηρίου για την προσφυγή της Σερβίας κατά της νομιμότητας της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.


Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς εκτίμησε πως η σημερινή γνωμοδότης θα επισημαίνει ότι οι Αλβανοί του Κοσόβου δεν έχουν το δικαίωμα για μια εθνοτικά υποκινούμενη απόσχιση.






Ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε πως αναμένει μια δίκαιη απόφαση από το δικαστήριο, που θα έχει τη βάση της στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.






«Εάν η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργήσει ένα προηγούμενο κι άλλες χώρες θα 'ξεφυτρώσουν' παντού στον πλανήτη, που θα αποσταθεροποιήσουν πολλές περιοχές», υπογράμμισε ο κ. Τάντιτς.






Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, αφού επισήμανε πως «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα», υπογράμμισε πως το βέβαιο είναι πως η Σερβία δεν πρόκειται να αλλάξει τη θέση της για το Κόσοβο σε ό,τι αφορά τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτητοποίησή του και την ανάγκη για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.






«Ο αγώνας μας για μια τέτοια λύση ίσως είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το βέβαιο είναι πως δεν θα παραιτηθούμε», είπε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.






Την εκτίμηση πως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν πρόκειται να γνωμοδοτήσει ενάντια στη βούληση του λαού του Κοσόβου για ελευθερία και ανεξαρτησία διατύπωσε ο πρόεδρος του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου.






«Η ανεξαρτησία του Κοσόβου, η οποία έχει αναγνωριστεί από 69 κράτη μέχρι στιγμής είναι μη ανακλήσιμη και βασίζεται στη βούληση ενός λαού που θέλει να ζήσει ελεύθερος, με τη φιλοδοξία να ενταχθεί στην οικογένεια των ελεύθερων κρατών», είπε χαρακτηριστικά.






Πολύ αισιόδοξος για την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου δήλωσε και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, επισημαίνοντας ότι «πέρα από την απόφαση του δικαστηρίου η ανεξαρτησία είναι αμετάκλητη και είναι αδύνατο να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσόβου».






Μια σοφή απόφαση αναμένει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ο Πατριάρχης της Σερβίας Ειρηναίος.






Η απόφαση θα πρέπει να αφήσει ικανοποιημένους τόσο τους Σέρβους όσο και τους Αλβανούς στο Κόσοβο, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας θα παραμείνει για πάντα το «μήλον της έριδος» μεταξύ δύο λαών.






Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ