e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Πολύτιμες «ανάσες» στο τραπεζικό σύστημα με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Πολύτιμη στήριξη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα προσφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 10 δισ. ευρώ, μετά την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου αργά το βράδυ της Τρίτης από τη Βουλή.


Η αύξηση των επισφαλών στις χορηγήσεις, η υποβάθμιση των ομολόγων που διακρατούν οι τράπεζες και η ύφεση θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα του κλάδου φέτος και η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρχει ένα δίκτυ ασφαλείας, έτοιμο να προσφέρει κεφαλαιακή στήριξη σε περίπτωση σημαντικής συρρίκνωσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.






Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο ψήφισε και η ΝΔ.






Το Ταμείο, το οποίο συστήνεται στο πλαίσιο του μηχανισμού βοήθειας της χώρας από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ύψους 110 δις ευρώ, θα χρηματοδοτείται σταδιακά με ποσό 10 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση.






Οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να στραφούν στο Ταμείο αν δεν καλύπτουν τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως ορίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και όταν υπάρχει αδυναμία ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων τους από την αγορά.






Την περασμένη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε την ίδρυση του Ταμείου, χαιρετίζοντας «τις εκτενείς αρμοδιότητες του ΤΧΣ επί των διοικήσεων και των μετόχων των πιστωτικών ιδρυμάτων που ενδέχεται να λάβουν κεφαλαιακή ενίσχυση».






Η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών από το Ταμείο θα πραγματοποιείται με την έκδοση


προνομιούχων μετοχών.






Οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο πέντε ετών για την αποπληρωμή των κεφαλαίων και την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών στην τιμή έκδοσής τους. Πέραν του ορίου αυτού, οι μετοχές θα κοστίζουν περισσότερο στην επαναγορά.


TA NEA