e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Μέτρα για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης

Μέτρα για την επιτάχυνση της ποινικής και διοικητικής Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, παρουσία του υφυπουργού, Απόστολου Κατσιφάρα, και του γενικού γραμματέα, Γεωργίου Δημήτραινα.



Η διαμεσολάβηση είναι εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών, καθώς τα δύο μέρη αναζητούν συμβιβαστική λύση, μέσω του διαμεσολαβητή, ο οποίος θα είναι δικηγόρος. Στα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης, όπως ανέφερε ο κ. Καστανίδης, περιλαμβάνονται η αποσυμφόρηση δικαστηρίων και η επίλυση των διαφορών ταχύτερα και οικονομικότερα.

Το δεύτερο μέτρο, που ανακοινώθηκε, είναι η εισαγωγή του θεσμού της «ποινικής συνδιαλλαγής», που αφορά τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και κακουργήματος, αλλά τελούνται χωρίς βία (υπεξαίρεση, τοκογλυφία, κ.λπ).

Αναλυτικότερα, στις περιπτώσεις, που ασκηθεί ποινική δίωξη για τα εν λόγω αυτά αδικήματα, ο εισαγγελέας ξεκινά διαδικασία αποζημίωσης των θυμάτων από τον κατηγορούμενο με τελικό σκοπό τον συμβιβασμό. Η υπόθεση δεν θα οδηγηθεί στο ακροατήριο, εφόσον ο δράστης ικανοποιήσει πλήρως το θύμα με αποζημίωση και εντόκως.


Το τρίτο μέτρο επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης, αφορά τη διοικητική Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας εισάγεται «φίλτρο διαλογής» για τις υποθέσεις, που υπάγονται σε αυτό, κατόπιν αναιρέσεων ή εφέσεων από τα διοικητικά δικαστήρια. Ομάδα δικαστών του ΣτΕ θα εξετάζει τις υποθέσεις των αναιρέσεων, που θα εισάγονται στο Συμβούλιο.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε υποθέσεις μείζονος σημασίας, ή υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος, οι οποίες αφορούν μεγάλο αριθμό πολιτών, να εισάγονται απευθείας σε πρώτο και τελευταίο βαθμό στο ΣτΕ, με πρωτοβουλία των διαδίκων, όσο και των ίδιων των δικαστών του ΣτΕ.

Παράλληλα, καθιερώνεται ο θεσμός «της πρότυπης δίκης» στα διοικητικά δικαστήρια. Σύμφωνα με τον θεσμό αυτόν, οι υποθέσεις που έχουν μείζονα σπουδαιότητα, ή αφορούν μεγάλο αριθμό εκκρεμών δικών ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, μπορούν να εκδικάζονται εντός διμήνου κατά προτίμηση, ύστερα από αίτημα των διευθυνόντων τα δικαστήρια, των δικηγορικών συλλόγων, ή του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Καστανίδης χαρακτήρισε τα μέτρα «ριζοσπαστικά» και επισήμανε, ότι θα υπάρξει και δεύτερη δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

Για υπαγωγή δικαστών στο ΙΚΑ

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα αιτήματα των δικαστικών ενώσεων για το ζήτημα της υπαγωγής των δικαστών στο ΙΚΑ, ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι από 1.1.2011 όλοι όσοι υπηρετούν και μισθοδοτούνται στον δημόσιο τομέα, θα υπάγονται πλέον στο ΙΚΑ, ενώ για τους ήδη υπηρετούντες δεν υπάρχουν αλλαγές. Πάντως, ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι δικαστές δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
 
Nooz.gr
Το πρώτο μέτρο, που ανακοίνωσε ο υπουργός, είναι η εισαγωγή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του θεσμού της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων.