e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Περικυκλωμένο το «Αμάλθεια»

Στην Αίγυπτο τελειώνει το ταξίδι για το «Αμάλθεια»
Μία μηχανική βλάβη ακινητοποίησε το λιβυκό πλοίο που προσπαθεί να φθάσει στη Γάζα και το οποίο παραμένει περικυκλωμένο από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό. Η είδηση περί βλάβης φαίνεται πως είναι ακριβής, καθώς την επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Καντάφι, που έχει ναυλώσει το σκάφος.
Με αυτά τα δεδομένα παραμένει άγνωστο εάν το πλοίο θα καταφέρει να φτάσει στα παλαιστινιακά εδάφη ή θα αναγκαστεί να ελλιμενιστεί στην Αίγυπτο...

Κατά αιγυπτιακές πηγές, το πλοίο αναμένεται να ελλιμενιστεί σήμερα Τετάρτη στο αιγυπτιακό λιμάνι Αλ Αρίς, κάτι που εάν αληθεύει θα αποτρέψει πιθανή επέμβαση του ισραηλινού ναυτικού, που έχει απειλήσει να το αναχαιτίσει σε περίπτωση που προσπαθήσει να διασπάσει το ναυτικό αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα όπου κυβερνά η Χαμάς.
Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, ο καπετάνιος του φορτηγού υπό μολδαβική σημαία συμφώνησε να αλλάξει πορεία προς το Αλ Αρίς, όπως του ζητήθηκε από τις αρχές στο Ισραήλ. Πάντως το πολεμικό ναυτικό συνέχιζε να επιτηρεί το πλοίο.
Ωστόσο στην Τρίπολη το Ίδρυμα Καντάφι διέψευσε ότι το πλοίο που μεταφέρει 2 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα θα ελλιμενιστεί στην Αίγυπτο και επέμεινε ότι θα προσπαθήσει "να φθάσει στη Γάζα", όπως δήλωσε ο Γιούσεφ Σαουάν, εκτελεστικός του διευθυντής, προσθέτοντας ότι το Αμάλθεια "δε θα αλλάξει κατεύθυνση".
Σύμφωνα με τον ίδιο, οκτώ ισραηλινά πολεμικά "περικύκλωσαν" το φορτηγό πλοίο ώστε να το εμποδίσουν να συνεχίσει την πορεία του προς τη Γάζα και υπήρχε "πραγματική απειλή". Ο Σαουάν είπε ότι η επικοινωνία με το πλοίο είναι δύσκολη.

Eπίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Από τη μεριά του ο στρατός του Ισραήλ έπληξε με οβίδα βαρέως πυροβόλου τη συνοικία αλ Μπουρέιτζ στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας μια γυναίκα και τραυματίζοντας άλλους πέντε ανθρώπους. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε το επεισόδιο, δηλώνοντας ότι «ύποπτοι εντοπίστηκαν να πλησιάζουν το φράκτη που οροθετεί την μεθόριο και μια δύναμη που βρισκόταν κοντά άνοιξε πυρ».