ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ
ΑΠΟ:www.press-time.com
Μπορεί να έχει παραγραφεί το αδίκημα της απιστίας υπουργών όχι όμως και της ηθική αυτουργίας
περαιτέρω διερεύνηση για για τους Δούκα, Μπασιάκο, Κοντό, Κιλτίδη, Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη
Ολοταχώς προς την Προκαταρκτική Εξέταση, δηλαδή την ποινική διερεύνηση οδεύει η υπόθεση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, μετά από την παράδοση του
πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο. Και ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μ. Μπεντενιώτης, τόνιζε ότι «εκφράζει το περί δικαίου αίσθημα του λαού, για ηθική στην πολιτική και διαφάνεια στη διακυβέρνηση», όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στις εξελίξεις της Δευτέρας, όταν και το πόρισμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στη συνέχεια, μετά από πρόταση 30 τουλάχιστον βουλευτών, θα ακολουθήσει η συζήτηση και μυστική ψηφοφορία θα ληφθεί η απόφαση για συγκρότηση Επιτροπής για περαιτέρω διερεύνηση, που σημαίνει «προκαταρκτική εξέταση», δηλαδή προανακριτική επιτροπή.
Ένα πόρισμα, 4 θέσεις
Σύμφωνα με το πόρισμα, αλλά και τις τέσσερις πορισματικές θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προβλέπεται να ζητηθεί περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες για τους Δούκα, Μπασιάκο, Κοντό, Κιλτίδη, Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη. Ενώ πολιτικές ευθύνες καταλογίζονται για τους Δρυ, Φωτιάδη, Αλογοσκούφη, Μπέζα, Μαγγίνα.
Εντύπωση προξενεί βέβαια η θέση της Ν.Δ. που ζητά περαιτέρω διερεύνηση για τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τον Άκη Τσοχατζόπουλο, παρ' ότι δεν αναγνωρίζει ουδεμία ευθύνη για τους υπουργούς που αποφάσισαν την κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βιστωνίδας και προχώρησαν παράνομα στις ανταλλαγές, αν ληφθεί υπόψη ότι η λίμνη είναι κατά τον αστικό κώδικα «κοινόχρηστο πράγμα» και δεν μεταβιβάζεται, ούτε και βέβαια ανταλλάσσεται.
Περίπου τριάντα είναι οι κατηγορούμενοι για τους οποίους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα και οι οποίοι έχουν υποχρεωθεί σε καταβολή υψηλής χρηματικής εγγύησης. Αλλά δε μπορεί να διώκονται και να καταδικασθούν εκείνοι που ενήργησαν τις ανταλλαγές και να μην έχουν ποινικές ευθύνες οι ηθικοί αυτουργοί, οι υπουργοί που υπέγραψαν τις αποφάσεις βάσει των οποίων υλοποιήθηκαν οι ανταλλαγές.
«Δεν υπάρχει παραγραφή»
Στο πόρισμα σημειώνεται ότι το θέμα της παραγραφής των ποινικών ευθυνών δεν ήταν αρμοδιότητα της Επιτροπής, ενώ η ΝΔ παίρνει ήδη θέση και μιλάει για παραγραφή, αποδεχόμενη έτσι ότι η διάλυση της Βουλής πριν το καλοκαίρι του 2009, είχε αυτή την σκοπιμότητα. Όμως έγκυροι νομικοί, αναλύουν ότι μπορεί να έχει παραγραφεί το αδίκημα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος για τους υπουργούς που υπέγραψαν τις αποφάσεις για τις ανταλλαγές, αλλά δε μπορεί να έχει παραγραφεί το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας της απιστίας για την οποία κατηγορούνται και διώκονται μια σειρά ανώτατων κρατικών λειτουργών, νομικών συμβούλων του κράτους, ο πρόεδρος της ΚΕΔ, η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι σύμβουλοι των γνωμοδοτικών οργάνων, αλλά και όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνεργήσει στην υπογραφή των συμβολαίων των ανταλλαγών.
Η άσκηση δίωξης
Για την άσκηση δίωξης, πρέπει να υποβληθεί πρόταση από τουλάχιστον τριάντα βουλευτές. Η Βουλή με απόφασή της που λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών δηλαδή με 151 ψήφους συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Αυτό το πόρισμα, της προκαταρκτικής εξέτασης, εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής και με βάση αυτό αποφασίζεται η άσκηση ή μη δίωξης.Η Αρμοδιότητα, σε πρώτο αλλά και τελευταίο βαθμό είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, που συγκροτείται από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου που επιλέγονται με κλήρωση, μετά την άσκηση δίωξης από τον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.
Στην περίπτωση δε που κριθεί ότι υπάρχει παραγραφή, ο οποιοσδήποτε υπουργός ή υφυπουργός που έχει κατηγορηθεί, μπορεί να υποβάλει αίτηση στη Βουλή, για να συσταθεί ειδική επιτροπή, στην οποία μπορεί να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, για να γίνει έλεγχος της κατηγορίας.
Το δικαίωμα της αίτησης αυτής έχουν και οι κληρονόμοι κάποιου πολιτικού που έχει κατηγορηθεί ακριβώς για να κινηθεί η διαδικασία, ώστε αν δεν ευσταθεί η κατηγορία να κριθεί η αθωότητα του κατηγορηθέντος.
Ακριβώς, στη βάση αυτής της συνταγματικής διάταξης, έγκυροι νομικοί κύκλοι, σχολίαζαν ότι μπορούν οι οποιοιδήποτε υπουργοί της ΝΔ που θεωρούν ότι αδίκως κατηγορούνται, να υποβάλουν αίτηση στη Βουλή, ώστε να συγκροτηθεί αυτή η ειδική επιτροπή για να μην υπάρχουν σκιές να μην αιωρούνται κατηγορίες που τυχόν να μην ευσταθούν.
Μάλιστα εξηγούσαν καθηγητές της νομικής επιστήμης που ρωτήθηκαν, αλλά και πολιτικοί που θεωρούνται έγκυροι νομικοί, ότι είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν αυτού του περιεχομένου αιτήσεις προς τη Βουλή, ακριβώς για να μην υπάρξει καμμία αμφιβολία για κανέναν από όσους τόσο από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, όσο και από τις εξεταστικές επιτροπές έχουν κριθεί με βάση κάποια ενδεικτικά στοιχεία ότι έχουν παραβιάσει κανόνες δικαίου.
Συνέχεια των ελέγχων και επιστροφή ακινήτων
Στην τελευταία συνεδρίαση η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα, στη βάση δε αυτής της απόφασης απεστάλη από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπεντενιώτη έγγραφο προς τον Γ. Γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Γεωργακόπουλο (κοινοποιείται και στον διοικητή της ΤτΕ κ. Προβόπουλο), για τη συνεργασία όλων των συναρμοδίων ελεγκτικών οργάνων, για να συνεχισθούν οι έλεγχοι, τόσο για τις κινήσεις των λογαριασμών, όσο και για τη διακίνηση τυχόν «μαύρου χρήματος».
Έχει εκτιμηθεί ότι η ζημιά που έχει προκύψει για το Δημόσιο υπερβαίνει το ένα δισ. ευρώ, ενώ έχει προκύψει ότι τα χρήματα που έχουν διακινηθεί στον κύκλο του σκανδάλου και των διαφόρων εταιριών που έχουν εμπλακεί ανέρχονται σε περίπου 280 εκατ. ευρώ. Έχουν διακινηθεί δε μεγάλα ποσά, χωρίς σαφείς αιτιολογίες και ξεκάθαρα παραστατικά.
Πέραν όμως από τον καταλογισμό ευθυνών σε όσους συνήργησαν στις ανταλλαγές της λίμνης και των ακινήτων του δημοσίου, το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η επιστροφή της κυριότητας της λίμνης στο Δημόσιο, αλλά και η επιστροφή των ακινήτων στην κυριότητα του Δημοσίου.
Γι’ αυτό και η Εξεταστική Επιτροπή επίμεινε στο σημείο αυτό, ειδικότερα γι’ αυτό και έχει ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών να επισπευσθούν αυτές οι διαδικασίες.
Άλλωστε η Επιτροπή κατέληξε σε έξι από τις δέκα πορισματικές θέσεις, στις οποίες συμφώνησε, η πρώτη των οποίων ήταν ότι «η κυριότητα της λίμνης ανήκει στο Δημόσιο και τα ακίνητα πρέπει να επιστραφούν στην κυριότητα του Δημοσίου».
press time