e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

«Καμπανάκι» για τον πληθωρισμό

Θετικά ήταν τα πρώτα δείγματα του ελέγχου από το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας που βρίσκονται από το πρωί στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσουν την υλοποίηση των όρων του μνημονίου για τον δανεισμό της Ελλάδας. Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η πρώτη αποτίμηση από τις υπηρεσίες των Βρυξελλών για τη συμμόρφωση της Ελλάδας είναι θετική.


Οι ελεγκτές που είχαν σήμερα επαφές με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών (συναντήθηκαν και με τον υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου), εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού, την οποία απέδωσαν όχι μόνο στην αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, αλλά σε δομικές αδυναμίες της αγοράς και στον ελλιπή ανταγωνισμό. Αναγνώρισαν ωστόσο ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται βάσει προγράμματος, καθώς τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου που τους παρουσιάστηκαν δείχνουν ταχεία αποκλιμάκωση του ελλείμματος.

Οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχουν μέχρι την Παρασκευή επαφές και με τα υπουργεία που εμπλέκονται στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης, αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να συντάξουν ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης στα τέλη Ιουλίου.



Πεταλωτής: «Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα»


Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι «είμαστε μέσα στους στόχους που έχουμε θέσει και συνεπείς με τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε». Γι αυτόν τον λόγο, εξήγησε ότι «δεν τίθεται σκέψη και συζήτηση για νέα μέτρα. «Σήμερα είμαστε σε θέση βάσει στοιχείων να μπορούμε ελαφρώς να αισιοδοξούμε. Γνωρίζουμε ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 40%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό πεντάμηνο, ενώ και τα έσοδα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.


ΤΑ ΝΕΑ