e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Μείωση 19,7% κατέγραψε το α' τρίμηνο του 2010 ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές

Ασθμαίνει ο κατασκευαστικός κλάδος


Μείωση 19,7% παρουσίασε ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές του πρώτου τριμήνου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του πρώτου τριμήνου 2009. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του τετάρτου τριμήνου 2009, παρουσίασε μείωση κατά 33,1%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο δείκτης καλύπτει όλους τους τομείς στις κατασκευές (κτίρια – έργα πολιτικού μηχανικού). Στα κτίρια περιλαμβάνονται οι μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, βιομηχανικά και εμπορικά κτίρια, κτίρια δημόσιων θεαμάτων, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία και λοιπά οικιστικά κτίρια.

Στα έργα πολιτικού μηχανικού περιλαμβάνονται οι αυτοκινητόδρομοι, οδοί, αεροδρόμια, αθλητικές εγκαταστάσεις, γέφυρες, σήραγγες, υπόγειες διαβάσεις, αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, δίκτυα παραγωγής και διανομής ρεύματος, δίκτυα τηλεπικοινωνιών, υδραυλικά και λιμενικά έργα, κ.ά. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται από δείγμα 250 επιχειρήσεων.

Η μεγάλη υποχώρηση του Δείκτη Παραγωγής στις Κατασκευές επαληθεύει και τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι προοπτικές του τομέα παραμένουν έντονα δυσμενείς, αφού οι διακυμάνσεις συνεχίζονται, χωρίς να παγιώνεται ακόμη κλίμα σταθεροποίησης, έστω και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιδρύματος, οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις των κατασκευαστικών επιχειρήσεων για το επίπεδο προγράμματος των εργασιών τους παραμένουν απαισιόδοξες. Οι προβλέψεις για την απασχόληση παραμένουν επίσης αρνητικές, με το 45% των επιχειρήσεων να αναμένει σταθερότητα στο τρίτο τρίμηνο του 2010.

Οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας κινούνται στους 13 και αφορούν ως επί το πλείστων έργα τα οποία δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών επιδεινώνονται περαιτέρω. Σε σχέση με τις τιμές του τομέα, οι αποπληθωριστικές προσδοκίες υπεραντισταθμίζουν και πάλι τις προβλέψεις ανόδου, με το 37% να αναμένει αποκλιμάκωση (από 39%).

Τέλος, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ανεμπόδιστη λειτουργία παραμένει μικρό, στο 11%, με το 44% να αναφέρει τη χαμηλή ζήτηση ως το σημαντικότερο πρόσκομμα, το 32% την ανεπαρκή χρηματοδότηση και το 13% παράγοντες που συνδέονται και πάλι με την αναστολή μεγάλων έργων και τις μεγάλες εκπτώσεις, τους ανεξόφλητους λογαριασμούς του Δημοσίου, την καθυστέρηση των διορισμών διοικητών και προέδρων σε οργανισμούς του Δημοσίου και τη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
 
ΤΑ ΝΕΑ