e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Το πόιντ σύστεμ οδηγός για το ύψος των ασφαλίστρων

Ακριβότερα ασφάλιστρα θα πληρώνουν από την επόμενη χρονιά οι παραβάτες οδηγοί, ενώ την ίδια περίοδο αναμένεται να ισχύσει και το μέτρο της υποχρεωτικής έκδοσης Κάρτας Τεχνικού Ελέγχου και για τα δίκυκλα άνω των 50 κυβικών. Το νέο νομοσχέδιο που καταρτίζεται ήδη από το υπουργείο...

Υποδομών και Μεταφορών, με στόχο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του καλοκαιριού, θα συνδέει άμεσα το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς των Οδηγών (ΣΕΣΟ, πρώην πόιντ σύστεμ) με το bonus malus των ασφαλιστικών εταιρειών, το οποίο καθορίζει το ύψος των ασφαλίστρων.

Με τις νέες ρυθμίσεις ακόμα και οι «ξεχασιάρηδες» οδηγοί θα αναγκάζονται πλέον να προσέρχονται στα ΚΤΕΟ για έλεγχο και έκδοση πιστοποιητικών τεχνικής επάρκειας, αφού στο εξής θα επιβάλλεται στους κατόχους ΙΧ η επίδειξη του ειδικού δελτίου προκειμένου να εκδώσουν ή να ανανεώσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους.

Αλλαγές εξετάζονται και σε ό,τι αφορά το ύψος και τη διαδικασία πληρωμής του προστίμου του ΚΟΚ για όσους δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, το οποίο ανέρχεται σήμερα στα 400 ευρώ.

Δεδομένων μάλιστα και των συχνών περιστατικών στα οποία αντί για παράβαση ΚΤΕΟ βεβαιώνεται άλλη χαμηλότερου προστίμου, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο το ποσό της παράβασης να μειώνεται στο μισό αν πληρωθεί σε διάστημα ενός μήνα από τη βεβαίωσή της και αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος έχει στο μεταξύ εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τεχνικού ελέγχου. Στο μεταξύ, με το ίδιο νομοσχέδιο θα θεσμοθετηθεί και ο υποχρεωτικός έλεγχος των δικύκλων άνω των 50 κυβικών από ΚΤΕΟ και η έκδοση Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων. Ηδη έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μετατροπές στα περισσότερα δημόσια ΚΤΕΟ, ενώ οι νομαρχίες έχουν ξεκινήσει να παραλαμβάνουν τα απαραίτητα μηχανήματα.

Βάσει παλαιότερων εξαγγελιών του υπουργείου, η κάρτα ελέγχου δικύκλων (ΚΤΕΔ) θα ισχύει για τέσσερα χρόνια για τα καινούργια δίκυκλα και θα ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια.

Για τα μεταχειρισμένα θα ανανεώνεται επίσης κάθε δύο χρόνια, ενώ για τα επαγγελματικά δίκυκλα (σχολών οδήγησης, κούριερ, διανομών φαγητού) κάθε χρόνο. Αγνωστο παραμένει ακόμα το ύψος του παραβόλου, το οποίο είχε αρχικώς ανακοινωθεί ότι δεν θα ξεπερνούσε τα 15 ευρώ.


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=15486948#