e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

"Τυφλά" αεροπλάνα στο ελληνικό FIR


Στα τυφλά πετούσαν επί 8 λεπτά 150 αεροσκάφη πάνω από το ελληνικό FIR μετά από βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης του Κέντρου Ελέγχου Αθηνών - Μακεδονίας, που είχε ως αποτέλεσμα να σβήσουν οι οθόνες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Όπως ανακοινώθηκε από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, η βλάβη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στη 1.08 στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών (ΚΕΠΑΘ) καθώς και στην Προσέγγιση Αθηνών.

Συγκεκριμένα σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος με συνεπακόλουθη πτώση του συστήματος ραντάρ.

Η εφεδρική τροφοδοσία ρεύματος δεν λειτούργησε και επί οκτώ λεπτά βυθίστηκε ο χώρος στο απόλυτο σκοτάδι.


Εκείνη την ώρα χάθηκαν από τις οθόνες των ραντάρ οι στόχοι όλων των αεροσκαφών. Το ίδιο συνέβη και στα ραντάρ της προσέγγισης και του πύργου του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.

Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε αμέσως από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εφαρμόζοντας διαδικασιακό έλεγχο και τα αεροσκάφη κατευθύνθηκαν με ασφάλεια στον προορισμό τους. Προσθέτουν ότι άμεσα επιβλήθηκαν σοβαροί περιορισμοί στην εναέρια κυκλοφορία.

Ο έλεγχος του ραντάρ επανήλθε σταδιακά σε λειτουργία από τις 5 η ώρα το πρωί, ενώ μέχρι το μεσημέρι δεν είχε αποκατασταθεί πλήρως η αξιόπιστη και συνεχής ηλεκτρική τροφοδοσία του συστήματος.

Ο υπουργός Υποδομών, Γ. Ραγκούσης, ζήτησε τη διεξαγωγή επείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης για τη εξακρίβωση των συνθηκών και των αιτίων που προκάλεσαν τη βλάβη του συστήματος, ενώ ενημέρωσε την Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Ελένη Ράϊκου για τις δικές τις ενέργειες.

Το υπουργείο αναφέρει ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αποκαταστάθηκε την 1.15 π.μ. με την ενεργοποίηση των εφεδρικών συστημάτων ηλεκτροδότησης, χωρίς όμως να επανέλθει η απεικόνιση στις οθόνες, ενώ ταυτόχρονα άρχισε η σταδιακή αποκατάσταση της δυσλειτουργίας.
"Ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πτήσεων, με άμεση ενημέρωση του Eurocontrol. Η υπάρχουσα εναέρια κυκλοφορία αντιμετωπίστηκε με διαδικαστικό έλεγχο μέχρι της 5.00 π.μ. οπότε αποκαταστάθηκε η πλήρης λειτουργία με αρχικά μειωμένη χωρητικότητα. Καθ΄όλη τη διάρκεια του συμβάντος το σύστημα επικοινωνιών εδάφους αέρος παρέμεινε σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία. Ήδη διερευνάται το σοβαρό συμβάν από την Εθνική Εποπτική Αρχή Αεροναυτιλίας, όπως προβλέπεται από τους σχετικούς διεθνείς κανονισμούς", επισημαίνει η ανακοίνωση.

Πολύωρες καθυστερήσεις σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στις πτήσεις από και προς το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
nooz.gr