e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Διαχειρίσιμη η χρεοκοπία αλλά... δεν τη θέλουμε


Όλο και πιο συχνά γίνεται πλέον λόγος στην Ευρώπη για την ελληνική χρεοκοπία εν μέσω συζητήσεων και διαπραγματεύσεων για κούρεμα το οποίο μπορεί να αγγίξει το 50% ίσως και το 60%. Ο γερμανικός άξονας είναι εκείνος ο οποίος προωθεί το σχέδιο του μεγάλου «κουρέματος» ενώ η γαλλική πλευρά διαφωνεί λόγω του ότι εντείνεται ο κίνδυνος ενός πιστωτικού γεγονότος.

Ωστόσο, σήμερα πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο Reuters ότι μια επιλεκτική ελληνική χρεοκοπία θα ήταν διαχειρίσιμη ωστόσο ένα πιστωτικό γεγονός δεν θα ήταν αποδεκτό.

Άλλωστε το πιστωτικό γεγονός θεωρείται πως είναι αυτό που πυροδοτεί την αποπληρωμή των Credit Default Swaps (CDS), των συμβολαίων που ασφαλίζουν έναντι μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

Πιστωτικό γεγονός το μεγαλύτερο κούρεμα

Η ανταλλαγή των ομολόγων στο πλαίσιο της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας (PSI), με haircut 21%, θα αποτελούσε selective default. Με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι θέτουν τώρα υπό αναθεώρηση το PSI, προκειμένου να συμπεριλάβουν μεγαλύτερο haircut, δεν αποκλείεται η νέα συμφωνία να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.

Η γαλλική πηγή του Reuters επιβεβαιώνει, εξάλλου, ότι υπάρχουν σκέψεις για αύξηση του haircut. «Μάλλον θα είναι υψηλότερο του 21%. Συζητάμε το επίπεδο, ώστε να είναι αποδεκτό και διατηρήσιμο», είπε.

Και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι αναζητούν επίσης τρόπους για να μοχλεύσουν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF. Η Γαλλία, μάλιστα, προτείνει τη μετατροπή του EFSF σε τράπεζα, καθώς θεωρεί ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μοχλευτούν τα κεφάλαιά του.
dealnews.gr