e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ταμπού η επιχειρηματικότητα για τις Ελληνίδες

Στο 5% με 7% της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα αντιστοιχεί σήμερα η γυναικεία επιχειρηματικότητα. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), Σοφία Οικονομάκου, στην εσπερίδα που διοργάνωσε ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), με θέμα "Και τώρα τι; Καριέρα ή Επιχειρηματικότητα" - Συμβουλές και ευκαιρίες για την επόμενη μέρα", με σκοπό την ενημέρωση των συμμετεχόντων για την παρούσα κατάσταση στο χώρο εργασίας.

"Παρόλο που το 60% των γυναικών διαθέτει πανεπιστημιακό πτυχίο, ωστόσο πολλές είναι εκείνες που εξακολουθούν να απασχολούνται σε επαγγέλματα χαμηλού κύρους και να αμείβονται χαμηλότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους", υπογράμμισε η κ. Οικονομάκου.

"Τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά, στα οποία κινείται η γυναικεία επιχειρηματικότητα, εξηγείται και από το γεγονός ότι πολλές γυναίκες ακόμη διστάζουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά", δήλωσε η κ. Οικονομάκου. Οι κύριοι λόγοι για την περιορισμένη ανάπτυξή της είναι, σύμφωνα με την ίδια, η μικρή πρόσβαση των γυναικών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η ελλιπής εκπαίδευση, η έλλειψη εξειδίκευσης και σε πολλές περιπτώσεις, η απουσία της απαραίτητης ενθάρρυνσης και προσωπικής στήριξης.

Όπως πρόκυψε από έρευνα, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Πειραιά, σε συνεργασία με το ΕΕΔΕΓΕ, οι περιπτώσεις γυναικών που κατάφεραν να διακριθούν, ήταν αυτές που στο ξεκίνημά τους, που περιλαμβάνει την έρευνα αγοράς και το σχεδιασμό του επιχειρηματικού πλάνου, είχαν την κατάλληλη καθοδήγηση από μάνατζερς και συμβούλους.

Στην Ευρώπη, όπως επεσήμανε, έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για την προώθηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Υπογράμμισε δε ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών στην Ιταλία φθάνει το 30%, στη Γαλλία το 40%, ενώ ανέφερε ότι αρκετά κράτη έχουν επιβάλει ποσοστώσεις, όπως η Ισπανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Μαλαισία.

"Ο φόβος να ρισκάρουμε είναι το βασικό συναίσθημα που προκαλεί η κρίση αυτή", δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της Hellas EAP, Δρ. Αναστασία Rush. Για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων της εποχής, όπως τόνισε, σύμμαχος πρέπει να είναι ο εαυτός μας, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες ως προκλήσεις και τους κινδύνους ως ευκαιρίες.

Η εκδήλωση είχε ως στόχο να αναλύσει, μέσα από τα μάτια των ειδικών, τις σημαντικές παραμέτρους στην εύρεση εργασίας, να εμπνεύσει, αναδεικνύοντας επιτυχημένες πρωτοβουλίες προσωπικών επιχειρήσεων, καθώς και να δείξει τρόπους που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει, για να στήσει τη δική του επιχείρηση.






Πηγή: ΑΠΕ