Σοβαρή υπόθεση απάτης με εικονικές κρατήσεις σε ξενοδοχεία και χρεώσεις πιστωτικών καρτών πολιτών μέσω διαδικτύου εξιχνιάστηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έπειτα από έρευνα που ξεκίνησε από καταγγελίες ιδιοκτητών ξενοδοχείων στην Ελλάδα και κατόχων καρτών που έπεσαν θύματα των απατεώνων.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι χιλιάδες άτομα απ' όλο τον κόσμο έχουν πέσει θύματα, πληρώνοντας προκαταβολές μέσω ίντερνετ για κρατήσεις στη χώρα μας, και διαπίστωσαν στη συνέχεια, όταν ήρθαν να κάνουν διακοπές, ότι εξαπατήθηκαν.
Το ύψος της κομπίνας δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, αλλά από την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέκυψε ότι τουλάχιστον τέσσερα άτομα, που εντοπίστηκαν σε συνεργασία με την Ιντερπόλ και τη EUROPOL, μεταξύ των οποίων είναι ένας Ισπανός και ένας Ισραηλινός, φέρονται ως διαχειριστές ισάριθμων απατηλών ιστοσελίδων, μέσω των οποίων γίνονταν οι κρατήσεις.
Σε βάρος και των τεσσάρων δραστών σχηματίστηκε δικογραφία που εστάλη στον εισαγγελέα.
Οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνταν είναι οι:
-www.newbookingcentrals.com
-www.mybookingcentrals.com
-www.bookmeanhotels.com
-www.yourhotelwbook.com.
Οι διαχειριστές των ιστοσελίδων άλλαζαν κατά διαστήματα επωνυμία, διατηρώντας όμως τη μορφή και τα γραφικά που προϋπήρχαν. Ωστόσο το χαρακτηριστικό τους είναι ότι όλες είχαν ως σήμα ένα αεροπλανάκι.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι ιστοσελίδες διαφήμιζαν παροχή υπηρεσιών από ξενοδοχεία της χώρας μας, εν αγνοία των ιδιοκτητών τους και χωρίς να έχουν συνάψει σχετική συμφωνία. Στη συνέχεια χρέωναν με απατηλό τρόπο τις πιστωτικές κάρτες των ενδιαφερόμενων που έκαναν κρατήσεις διαμέσου των ιστοσελίδων αυτών στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία.
Επιπλέον από τη διαδικτυακή έρευνα προέκυψε ότι, οι ιστοσελίδες αυτές φιλοξενούνται σε διακομιστές (servers) στο εξωτερικό, ενώ από την ανάλυση των χρεώσεων των καρτών των πολιτών που εξαπατήθηκαν προέκυψε ως κοινός παραλήπτης των χρημάτων επιχείρηση που εδρεύει στην Τουρκία.
Με αφορμή το περιστατικό αυτό οι διωκτικές αρχές συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί στις συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα να ελέγχουν την εγκυρότητα των ιστοσελίδων μέσω των οποίων πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές και να επιλέγουν μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.
Επίσης, συνίσταται για την ασφάλεια των διαδικτυακών αγορών, η χρησιμοποίηση προπληρωμένων καρτών, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ