e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Κομβική συμφωνία ανάπτυξης μεταξύ ΕΤΕΑΝ & 5 Τραπεζών

«Έπεσαν» οι υπογραφές μεταξύ του Εθνικού Ταμείου επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης με τέσσερις τράπεζες με σκοπό την παροχή δανείων συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους με στόχο την ενίσχυση τους.

Πριν από λίγο σε ανακοίνωση που προέβη το Υπουργείο Ανάπτυξης, τόνισε ότι οι τράπεζες που θα συνεργαστούν με το ΕΤΕΑΝ για την υλοποίηση των προγραμμάτων του είναι η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Τα πέντε προγράμματα (Ταμεία Δανειοδότησης) θα παρέχουν σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια του δανείου που θα είναι μέχρι 10 έτη και το επιτόκιο θα κυμαίνεται 3,67% έως 4,53% (πλέον της εισφοράς του Ν. 128/75), αναλόγως του προγράμματος.

Τα Ταμεία θα χρηματοδοτήσουν τις παρακάτω δράσεις:



– «Γενική Επιχειρηματικότητα» προϋπολογισμού 300 εκατ., με ανάδοχο την Alpha Bank.

– «Επιχειρηματικότητα Νέων», προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

– «Εξωστρέφεια», προϋπολογισμού 210 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο τη Eurobank EFG.

– «Θεματικός Τουρισμός, Αφαλάτωση, Διαχείριση Απορριμμάτων, Πράσινες Υποδομές, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

– «Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Τρόφιμα, Ποτά», προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την Τράπεζα Πειραιώς.

Πιθανοί δικαιούχοι των δανείων είναι όλες οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είτε έχουν ήδη ενταχθεί σε προγράμματα κρατικών ενισχύσεων (Επενδυτικός Νόμος, Δράσεις Επιχειρηματικότητας ΕΣΠΑ κ.λπ.), είτε δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων.

Κάθε τράπεζα θα είναι αρμόδια (σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες λειτουργίας της) για την εξέταση των επενδυτικών σχεδίων και την έγκριση των δανείων, τον χειρισμό των πληρωμών, την παρακολούθηση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων και την υποβολή σχετικών εκθέσεων στο ΕΤΕΑΝ για την πορεία των δράσεων.
dealnews.gr