e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Σύγκρουση γιγάντων-Κομισιόν vs ελεγκτικών εταιρειών


Με 4 μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες αποφάσισε να τα βάλει η Κομισιόν η οποία προωθεί σχέδιο κανόνων που θα τις αναγκάσει να εγκαταλείψουν σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων τους και θα ενισχύσει παράλληλα τους μικρότερους ανταγωνιστές του κλάδου.

Η Κομισιόν και ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Μισέλ Μπαρνιέ επιδιώκουν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών που είχε πληγεί από την χρηματοοικονομική κρίση, τερματίζοντας το ολιγοπώλιο του ελεγκτικού κλάδου. Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν επισήμως τον Νοέμβριο.

Οι προτάσεις ωστόσο σύμφωνα με τις Financial Times, θα είναι πιο σκληρές από όσο αναμενόταν.

Συγκεκριμένα, θα επιβάλουν στις ελεγκτικές εταιρείες να σταματήσουν κάθε συμβουλευτική υπηρεσία. Οι μη ελεγκτικές δραστηριότητες εκτιμάται ότι δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων και το προσχέδιο αναφέρει: «οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες δεν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αναλαμβάνουν άλλες υπηρεσίες πέραν της θεσμικής τους λειτουργίας, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες».

Επίσης, οι εταιρίες με τζίρο που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχουν αναγκαστικά δύο συμβουλευτικές εταιρείες, μία εκ των οποίων θα πρέπει να μην ανήκει στην περιβόητη ομάδα των Big Four (KPMG. Deloitte, PwC, Ernst&Young).
dealnews.gr