e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Προ των πυλών το πρώτο μεγάλο τραπεζικό deal

Εθνική και Eurobank φαίνεται πως ανοίγουν τον χορό των τραπεζικών συγχωνεύσεων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνείς τραπεζικούς οίκους η μεταξύ τους συμφωνία είναι έτοιμη να «κλειδώσει».

Στόχος είναι μέσα από τη συγχώνευση να δημιουργηθεί ένας τραπεζικός όμιλος ο οποίος θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καίριων όχι μόνο σε κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά και σε εξεύρεση χρηματοδοτικών πηγών πέραν της συνδρομής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η πολιτική ηγεσία αλλά και ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν έχουν δώσει απλά το «πράσινο φως» αλλά παρότρυναν τις διαπραγματεύσεις για τις συγχωνεύσεις καθώς θεωρείται ότι μια μεγάλη τραπεζική συγχώνευση θα συμβάλει στην αλλαγή και του επενδυτικού - χρηματιστηριακού κλίματος, σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πουλήσει συμμετοχές της στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με το «axiaplus».


Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες ότι εξετάζονται διάφορα ενδεχόμενα όπως η πιθανή εξαίρεση από το deal ορισμένων διεθνών συμμετοχών της Eurobank καθώς υπάρχουν παράμετροι που θα προκαλέσουν συζητήσεις, λόγω κυρίως της δεσπόζουσας θέσης της οικογένειας Λάτση στη Eurobank.

Επίσης έχει τεθεί και το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο άλλωστε οι δύο πλευρές ελέγχουν κάτι παραπάνω από το 12% επισήμως και ενδεχομένως να δύνανται να συγκεντρώσουν κάποια ακόμη ποσοστά.

Δεδομένης της ανάγκης της κυβέρνησης να εγγράψει έσοδα από την αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η απορρόφηση - εξαγορά του από το νέο σχήμα μπορεί να αποτελέσει μια πολύ βολική λύση για την κυβέρνηση, η οποία ενδεχομένως και έσοδα να αποφέρει στο Δημόσιο, αλλά και να επιτύχει τη διατήρηση για ένα (ίσως και μεγάλο) χρονικό διάστημα της αυτονομίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που επίσης είναι επιθυμητή από ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη.


Ο ρόλος ξένων τραπεζών

Στο τραπέζι όμως έχουν πέσει και ορισμένες άλλες πολύ ενδιαφέρουσες παράμετροι, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις διεθνείς συμμαχίες που μπορεί να προσελκύσει το νέο σχήμα στον βαθμό που προχωρήσει το deal.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχουν πέσει δύο τρία πολύ ηχηρά ονόματα, τα οποία εξετάζονται με προσοχή. Από την πλευρά Λάτση φέρεται να έχει γίνει γνωστό το ενδιαφέρον του ομίλου BNP να συμμετάσχει στρατηγικά ή συμμαχικά σε έναν μεγάλο τραπεζικό όμιλο. Εδώ πρέπει να θυμίσουμε ότι με την BNP είχαν παλιότερα προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό οι συζητήσεις της Eurobank, χωρίς τελικά να κλείσει το deal.

Από την πλευρά του Δημοσίου και με γνώση και της διοίκησης της Εθνικής, έχει πέσει το όνομα Citigroup και υπό προϋποθέσεις και η Deutsche Bank. Υπενθυμίζουμε ότι η στρατηγική συμμετοχή του αμερικανικού ομίλου στην ΕΤΕ είχε συζητηθεί και σε συνάντηση που είχε παλαιότερα στη Νέα Υόρκη υπουργός της κυβέρνησης με κορυφαίο στέλεχος της Citigroup.

Μεγάλη αύξηση κεφαλαίου

Ο διεθνής εταίρος, είτε αποκτήσει μετοχικό μερίδιο μετά τον μετασχηματισμό είτε λειτουργήσει συμμαχικά, μπορεί να συμβάλει και στην άρση του χρηματοδοτικού αδιεξόδου. Και σε επίπεδο κεφαλαίων και σε επίπεδο ρευστότητας (άνοιγμα γραμμής κ.λπ.).

Αλλωστε είναι δεδομένο ότι το νέο σχήμα θα προχωρήσει σε επόμενη φάση σε μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εφόσον, πέραν των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκαλέσουν η ύφεση και η ποιοτική διάρθρωση των δανειακών χαρτοφυλακίων και των επισφαλειών, υπάρχει το ζήτημα της αποτίμησης ή του ρολαρίσματος των ελληνικών ομολόγων, καθώς και η ωρίμανση άλλων εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων. Βεβαίως το νέο σχήμα θα διαθέτει και πολύ μεγάλα περιουσιακά στοιχεία των οποίων η αξιοποίηση μπορεί να εξασφαλίσει κεφάλαια (Finans κ.λπ.).


dealnews.gr