e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

"Σουρεαλισμός το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας"

Αναπόφευκτη θεωρεί την χρεοκοπία της Ελλάδας ο επικεφαλής οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland για την Ευρώπη Ζακ Καγιού, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, επισημαίνοντας ότι «στην παρούσα φάση το μόνο που κάνει η Ευρώπη είναι να κερδίζει χρόνο». «Διαπιστώνω ότι ζητείται από την Ελλάδα να καταβάλλει διαρκώς μεγαλύτερες προσπάθειες σε συνθήκες διαρκώς επιδεινούμενες. Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει σε τρεις ή έξι μήνες να επιτύχει τους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων, της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης; Οι εταίροι της στην ΕΕ και το ΔΝΤ θα ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού. Είναι δυνατόν να γίνεται επαναδιαπραγμάτευση κάθε τρεις μήνες;» διερωτάται ο Καγιού.



«Πώς είναι δυνατόν να περιμένουμε από την Ελλάδα να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ από ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εν μέσω αμφιβολιών για το μέλλον της χώρας και με τις χειρότερες μακροοικονομικές συνθήκες; Αυτό είναι σουρεαλισμός!» προσθέτει.

Μια μορφή «ελεγχόμενης πτώχευσης», σύμφωνα με τον Καγιού, θα ήταν η προτιμότερη λύση από το ξεκίνημα της κρίσης χρέους και ότι στον ίδιο δρόμο οδηγεί «αργά και βασανιστικά» η πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα.

Υπογραμμίζει ωστόσο, ότι η συνέπειες μιας πτώχευσης θα ήταν καταστροφικές τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό χώρο.


«Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια κατάσταση όπου περνάμε ένα - ένα όλα τα στάδια χωρίς να μπορούμε να τα αποφύγουμε».

Ο οικονομικός αναλυτής της RBS τονίζειότι «οι οίκοι αξιολόγησης έχουν διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο καθώς έχουν την τάση να διογκώνουν τα προβλήματα και έτσι ρίχνουν λάδι στη φωτιά». Ο Καγιού εκτιμά ότι «θα μπορούσαμε να τις μεταρρυθμίσουμε αλλά αυτός είναι ένας μεσοπρόθεσμος στόχος».

Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό, συμπληρώνει, είναι ότι έχουμε εισέλθει σε μία νέα φάση της κρίσης καθώς η ΕΕ καλείται να προστατεύσει χώρες με πολύ μεγαλύτερα μεγέθη από την Ελλάδα και την Πορτογαλία όπως η Ισπανία και η Ιταλία. «Κάποια κράτη αρνούνται ακόμα να πειστούν ότι δεν πρόκειται για μια κρίση τριών οικονομιών αλλά ολόκληρης της ευρωζώνης» δηλώνει στη «Les Echos». Μεταξύ άλλων προτείνει ως λύση την ενίσχυση των μηχανισμών χρηματοδότησης των χωρών της ευρωζώνης με νέα κεφάλαια και τη δυνατότητα επαναγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από τον μηχανισμό EFSF.
dealnews.gr