e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Τρισέ: Η κρίση κρατικού χρέους είναι παγκόσμιο πρόβλημα

Το πρόβλημα υψηλού κρατικού χρέους είναι παγκόσμιο και όχι μόνο ευρωπαϊκό, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ σε επιχειρηματικό συνέδριο, που έγινε χθες στη Νότια Γαλλία."Αρκεί να παρακολουθήσετε τη συζήτηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, για τη φορολογία, για να αντιληφθείτε ότι είμαστε μάρτυρες ενός παγκόσμιου προβλήματος", είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.


Ο κ. Τρισέ προειδοποίησε ότι θα είναι αδύνατο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να διασώσουν για δεύτερη φορά τον τραπεζικό τους τομέα, καθώς η δημοσιονομική τους κατάσταση είναι εύθραυστη.

"Η μεγάλη αποκάλυψη των τελευταίων ετών ήταν η εύθραυστη διάρθρωση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που δημιουργήσαμε", πρόσθεσε ο κ. Τρισέ, προσθέτοντας ότι ενώ έχει γίνει κάποια πρόοδος όσον αφορά στη ρύθμιση των μεγάλων τραπεζών, μένει να γίνει πρόοδος σε σχέση με τους φορείς του λεγόμενου σκιώδους τραπεζικού συστήματος, όπως τα επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds). Χρειάζεται, συνέχισε, δουλειά για να περιορισθούν τα προκυκλικά αποτελέσματα στο χρηματοπιστωτικό τομέα, τα οποία επιδεινώνουν τις οικονομικές υφέσεις.

"Είμαστε απολύτως υποχρεωμένοι να επιτύχουμε (σ..σ: τη σωστή ρύθμιση του τραπεζικού τομέα), επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα για δεύτερη φορά να διαθέσουμε το 27% του ΑΕΠ και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να εμποδίσουμε την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα".
nooz.gr