e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

"Απειλή" για την Ελλάδα το γαλλικό σχέδιο

Το γαλλικό σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης του δημοσίου χρέους της και της προοπτικής βιωσιμότητάς του, συμπεραίνει σε ανάλυσή του ο Κριστιάν Κόπφ, από το έγκυρο think tank των Βρυξελών CEPS.

Στην ανάλυση ο κ. Κόπφ εξετάζει τα οφέλη και τις ζημιές για όλους τους εμπλεκόμενους, τους ιδιώτες πιστωτές και την Ελληνική Δημοκρατία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ενώ οι ιδιώτες θα έχουν ελάχιστη ή αμελητέα ζημία, το βάρος για την Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά μεγάλο, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της και δυσκολεύοντας την πορεία προς ένα βιώσιμο δημόσιο χρέος.

Ο κ. Κοπφ προβαίνει σε αναλυτική παρουσίαση της γαλλικής πρότασης, ενώ επισυνάπτει και το σχετικό έγγραφο της Ένωσης Τραπεζών Γαλλίας.

Σημειώνει πως με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα εκαλείτο να καταβάλει τόκους για το δημόσιο χρέος της το 2014 της τάξης του 8,6%. Αυτό υπερβαίνει το ύψος που έχουν κληθεί να καταβάλουν ανεπτυγμένες οικονομίες τα τελευταία 15 χρόνια. Κι από τις 110 χώρες που εξετάζει η Moody΄s, μονάχα τέσσερις το υπέστησαν στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτές οι χώρες, όμως, μπόρεσαν να το αντιμετωπίσουν μονάχα χάρη στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους τους (στην περίπτωση της Τζαμάικα και του Λιβάνου) ή μέσω υποτιμήσεων, πληθωρισμού και ραγδαίας ανάπτυξης (στην περίπτωση της Τουρκίας και της Ισλανδίας). Αυτά όμως είναι εργαλεία που η Ελλάδα δεν έχει στη διάθεσή της.

Το συμπέρασμα του κ. Κοπφ είναι ότι εφόσον εφαρμοσθεί η γαλλική πρόταση, με τις συγκεκριμένες παραμέτρους της, θα οδηγήσει σε σαφή χειροτέρευση της κατάστασης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και της προοπτικής βιωσιμότητάς του.


"Θα είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση του συνολικού δημοσίου χρέους και του καθαρού κόστους εξυπηρέτησής του στα ερχόμενα χρόνια. Από την οπτική της Ελλάδας, είναι δύσκολο να μην αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοβουλία με την υπάρχουσα μορφή της ως προσβολή", αναφέρει ο συνεργάτης του CEPS.


dealnews.gr