Ως τον νούμερο ένα κίνδυνο χαρακτήρισαν την Ελλάδα 10 από τους 27 κορυφαίους οικονομολόγους από τους γνωστότερους οίκους και τις επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ. Σχεδόν όλοι τους σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό θεωρούν το ελληνικό πρόβλημα και τον κίνδυνο ελληνικής χρεοκοπίας ως μεγάλο κίνδυνο για τις ΗΠΑ.
Η οικονομική υπηρεσία του CNN άφησε τους ειδικούς να μιλήσουν από μόνοι τους και στο σύνολο των οικονομολόγων η χώρα μας συγκαταλέγεται στους δύο μεγαλύτερους κινδύνους για την αμερικάνικη οικονομία.
Αμέσως μετά την Ελλάδα ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το πετρέλαιο.Το κύμα αναταραχής στον αραβικό κόσμο δεν παρουσιάζει τάσεις εκτόνωσης, συντηρώντας τις πιθανότητες επέκτασης της κρίσης σε κορυφαίες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.
Ήδη οι περισσότεροι αναλυτές αποδίδουν στις υψηλές ενεργειακές τιμές την επιβράδυνση που παρουσίασε στις αρχές του έτους η παγκόσμια οικονομία και κορυφαίες βιομηχανικές χώρες, καθώς η άνοδος του κόστους των καυσίμων προκάλεσε κάθετη αύξηση του κόστους της βιομηχανικής παραγωγής και αντίστοιχη μείωση στις καταναλωτικές δαπάνες. Γεγονός που είχε φουντώσει τότε τα σενάρια περί διπλής ύφεσης.
Στους επιμέρους κινδύνους που σκιάζουν την αμερικανική οικονομία περιλαμβάνεται φυσικά και η εσωτερική απειλή που προκύπτει από την μέχρι τώρα αδυναμία των δύο αμερικανικών κομμάτων εξουσίας να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου επιπέδου του ομοσπονδιακού χρέους.
Πάντως, σε γενικές γραμμές οι αναλυτές φάνηκαν να συμφωνούν με τις υποτονικές εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και της Federal Reserve για τους ρυθμούς ανάπτυξης τη φετινή χρονιά, αλλά και την βελτίωση των ποσοστών από την ερχόμενη χρονιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιο αρνητική πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά ήταν στο 2,2% από τον Κέβιν Γκίντις της Morgan Keegan και η καλύτερη στο 3,8% από τον Τζέιμς Σμιθ της Parsec Financial, ενώ για το 2012 η κατώτερη πρόβλεψη ήταν στο 2,2% από την Σου Στερν της Economic Analysis Associates και η ανώτερη στο 4,4% πάλι από τον Τζέιμς Σμιθ.
Ωστόσο, οι ελπίδες της κυβέρνησης για υποχώρηση της ανεργίας στο 7% με 7,5% μέχρι τα τέλη του 2012, ήτοι κοντά στις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, δεν φαίνεται να βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση από τους αναλυτές, η πλειονότητα των οποίων δεν βλέπει το δείκτη να κλείνει ούτε καν κάτω από το 8% στα τέλη του 2012.
dealnews.gr