e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Εθελοντικη ανταλλαγή χρέους έναντι ομολόγων

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θέτει η Γερμανία με την πρότασή της για ανταλλαγή των παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα, τα οποία θα έχουν μεγαλύτερες προθεσμίες εξόφλησης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι θα επαναφέρει στο προσκήνιο μια πρόταση για ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων, στο οποίο θα περιλαμβάνεται εθελοντική ανταλλαγή χρέους έναντι ομολόγων με μεγαλύτερη διάρκεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι οίκοι αξιολόγησης αντιτίθενται στην ενδεχόμενη εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, κατά την οποία οι ιδιώτες αγοράζουν νέα ομόλογα όταν λήγουν τα παλαιά διότι αυτό αποτελεί χρεοκοπία, εάν οι επενδυτές έχουν δεχτεί πιέσεις να αποδεχθούν τη συμφωνία γιατί φοβούνται χειρότερες επιπτώσεις.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι ένα τέτοιο πιστωτικό γεγονός δεν θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα, καθώς θα ήταν περιορισμένο.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ξεκαθαρίσει πως εάν υπάρχει πιθανότητα χρεοκοπίας και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει «πέσει», δεν θεωρείται εθελοντική η συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων.

Για τους επενδυτές μια τέτοια κίνηση θα είχε νόημα μόνον εάν συνέπραττε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο η πρόταση του Βερολίνου δεν φαίνεται να έχει υποστηρικτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θέλουν να ακούσουν για αναδιάρθρωση χρέους, σε οποιαδήποτε μορφή.
dealnews.gr