e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Επί τάπητος στο Eurogroup η ενδεχόμενη αναδιάταξη του ελληνικού χρέους

Στο προσκήνιο τα σενάρια


Το Eurogroup επεξεργάζεται σενάρια για την ενδεχόμενη αναδιάταξη (reprofiling) του ελληνικού χρέους, όπως δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιάν Κέες Ντε Γιάγκερ.«To Eurogroup διερευνά την αναδιάταξη, τι μπορεί να γίνει σχετικά με αυτήν, εάν είναι δυνατή χωρίς να αποτελεί πιστωτικό επεισόδιο», είπε ο Ολλανδός υπουργός, μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε συνέδριο στην Λευκωσία.


«Πρόκειται για έρευνα και πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματά της», συμπλήρωσε.

«Μία αναδιάταξη που θα περιλαμβάνει και "κούρεμα" δεν θα είναι πια ήπια», σημείωσε.

Ο Ολλανδός υπουργός είπε ακόμα ότι δεν πρόκειται πρόκεται να συμφωνήσει σε νέα χρηματοδότησης της Ελλάδας αν δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ και αν η έκθεση του Ταμείου είναι αρνητική.

Σημειώνεται πως στις 6 Ιουνίου ενδέχεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την έκθεση αξιολόγησης την ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, ώστε να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο σχετικά με την Ελλάδα, την πρόοδό της, τις επόμενες δόσεις του δανείου και το αν θα υπάρξει νέα βοήθεια.

Η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει την Δευτέρα 20 Ιουνίου, ακολουθεί την επομένη το Ecofin και στις 23-24 Ιουνίου είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

«Παραμύθια» χαρακτήρισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι την ιδέα ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να γίνει με ομαλό τρόπο.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, απέρριψε ακόμα την ιδέα της αναδιάταξης ή της εθελοντικής επέκτασης της διάρκειας του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι ελληνική χρεωκοπία θα οδηγούσε σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα της χώρας.



«Εάν κοιτάξετε τις αγορές, κάθε φορά που αναφέρονται λέξεις όπως "αναδιάρθρωση" ή "ήπια αναδιάρθρωση" τρελαίνονται, κάτι που αποδεικνύει ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί με ομαλό τρόπο, τουλάχιστον εν μέσω τέτοιου κλίματος», είπε.

Αντίθετα, η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το χρέος της πουλώντας δημόσια περιουσία και προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις στον φορολογικό μηχανισμό και το σύστημα δαπανών, προσέθεσε.
ta nea