e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

«Αχ, Ελλάδα»

Κατά παράφραση του βιβλίου «Αχ, Ευρώπη» του Γιούργκεν Χάμπερμας η FAZ δημοσιεύει ρεπορτάζ στο οποίο επισημαίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης Παπανδρέου να αποσπάσει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης στη στρατηγική που ακολουθεί για την εξυγίανση της χώρας, προσπάθειες που ως τώρα έχουν αποδειχτεί άκαρπες.Αναφερόμενη στην προσπάθεια της Ελλάδας να εκποιήσει κρατική περιουσια τόσο σε μετοχές εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο όσο και σε ακίνητα, η οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 300 δις. ευρώ, η εφημερίδα επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κτηματολόγιο για όλες τις περιοχές και συνεπώς το εγχείρημα ενέχει σημαντικές δυσκολίες.


Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις καταθέσεις των Ελλήνων σε Ελβετικές τράπεζες οι οποίες αγγίζουν τα 300 δισ. ευρώ ενώ εντοπίζονται και στο Λονδίνο περιουσίες Ελλήνων. Ωστόσο η πρόθεση του ελληνικού κράτους να φορολογήσει τις καταθέσεις αυτές φαντάζει εξωπραγματική «αφού το ελληνικό κράτος δεν κατόρθωσε να βάλει σε τάξη την είσπραξη των φόρων στο εσωτερικό του».

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη συνέντευξη που παρεχώρησε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας Jens Weidmann, υποστηρίζοντας ότι στα παρασκήνια υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία απ' ότι αφήνεται να διαφανεί και θυμίζει τη συζήτηση των τελευταίων εβδομάδων περί ήπιας αναδιάρθρωσης, υπογραμμίζοντας ότι έχει θεμελιώδη σημασία το εάν τελικά οι πιστωτές θα φανούν διατεθειμένοι να αποκτήσουν και νέα κρατικά δάνεια της Ελλάδας, υπό το φόβο της ακόμα μεγαλύτερης απώλειας χρημάτων στην περίπτωση μιας αναδιάρθρωσης.


dealnews.gr